Felfúvódás - Puffasztó rostok és ellenszereik
Ha valaki mindenféle átmenet nélkül, egyik napról a másikra áttér a hagyományos étkezésről reformkosztra, eleinte kellemetlen felfúvódással küszködhet.
A rostok egészségesek: serkentik a bélműködést, alig tartalmaznak kalóriát, és ideális táplálékot biztosítanak a bélflórának. Napi 60 gramm rost bevitele feltétlenül ajánlott. A rostok a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék megemészthetetlen részei. Csak növényi élelmiszerekben fordulnak elő. Az emésztés során a gyomron és a vékonybélen teljesen érintetlenül haladnak át, csak a vastagbélben bomlanak le részben, baktériumok segítségével. Kétféle rostot ismerünk: cellulózban gazdag szálas és váladékanyagokat, melyek a vízfelvételtől megduzzadnak.
KELLEMETLEN GÁZOK A HASÜREGBEN
Ha a rostbevitelt hirtelen és jelentősen megnöveljük, beleink felfúvódnak, fájdalmasan feszítő gázokkal telnek meg. Ebben az esetben nem kell arra gondolnunk, hogy emésztőrendszerünk nem bírja a rostokat egyszerűen arról van szó, hogy táplálkozási szokásaink ilyen hirtelen megváltoztatása megterheli a bélrendszert. Ha étrendünket lépésről lépésre állítjuk át, elkerülhetjük a fájdalmas felfúvódást. A vastagbélben gázképző baktériumok emésztik meg a rostokat, a folyamat melléktermékei a zsírsavak és a nagy mennyiségű bélgáz, ami felfúvódással jár.
VAN SEGÍTSÉG!
Ha táplálkozásunkat fokozatosan állítjuk át, a bélbaktériumoknak van idejük igazodni az új helyzethez. Olyan baktériumok lépnek színre, melyek túlzott gázképződés nélkül is le tudják bontani a rostokat. A felfúvódás nem múlik el teljes mértékben, de elviselhetővé válik.
Vannak olyan puffadásgátló hatóanyagok is, melyek kipukkasztják a vastagbélben a légbuborékokat. Az így szabaddá váló gázokat vagy felveszik a kapillárisok, és a tüdőn keresztül kilélegezzük őket, vagy a beleken át távoznak. Maga a hatóanyag nem kerül a vérbe, ezért nem kell mellékhatásokkal számolnunk. Érdemes étkezés közben, jól szétrágva venni be őket.
A fájdalmasan feszes hasnak jót tesz a meleg is, például tehetünk rá meleg vizes palackot.
Segítenek a szélhajtó teák, melyek többnyire ánizst, köményt, édesköményt, kamillát és koriandert tartalmaznak.
Jó hatásúak a keserű anyagok és az articsókatartalmú készítmények is.
KERÜLJÜK AZ ANTIBIOTIKUMOKAT!
A fitotékákban készítenek számunkra felfúvódás elleni teakeveréket, de vásárolhatunk filteres készítményt is. Szintén jó hatású a kömény, édeskömény és borsmenta alkoholos kivonata. Ügyeljünk arra is, hogy eleget igyunk.
A rostoknak sok folyadékra van szükségük, hogy fel tudjanak szívódni. Ha valaki keveset iszik, előfordulhat, hogy a rostok összecsomósodnak a beleiben, és ahelyett, hogy segítenék az emésztést, gátolják azt!
Felfúvódáshoz vezethet a magas szén-dioxid-tartalmú ásványvizek fogyasztása is, sokkal egészségesebb csökkentett szén-dioxid-tartalmú italokat fogyasztani.
Akkor is nagyobb a gáztermelődés, ha a bélflórát megzavarta az antibiotikumok rendszeres szedése. Ebben az esetben segíthetnek olyan gyógyszerek, amelyek bélbaktérium-tartalmuk révén képesek a bélflórát újra felépíteni.
Ha renyhe a vastagbélműködése, takarítsa ki kolon-hidroterápiával (kb. 5-10 kezelés szükséges).
A gyors, kapkodó evés során is sok levegőt nyelünk, ez is puffadást okoz, ahogy az idegesség és a félelem is fokozott gáztermelődéssel jár. Próbáljunk lazítani, lassan enni, és rágjunk meg gondosan minden falatot.
Ha kevés emésztőenzimet termel szervezetünk, kúraszerűen szedhetünk növényi (ananász-, papaja-, gomba-) enzimeket is.
Jó emésztésjavítók még: a tejsavó, az aszaltszilva-lé és savanyúkáposzta-lé, az élőflórás (probiotikus) tejtermékek és a gyógyvizek is.
ROSTSZEGÉNYSÉG NEM EGÉSZSÉG
Több más tényezővel együtt a betegségek okaként tartja számon a modern táplálkozástudomány az ipari civilizációban szokásos étrend rostszegénységét. Ez a fő oka az igen gyakori idült székrekedésnek is, márpedig a természetgyógyász orvosok szerint a székrekedés, a bélpangás fokozza a rothadást és az önmérgeződést. Táplálékunk rostszegénységében az élelmiszeripar és a civilizált konyhatechnika a ludas. Első számú vádlottként tarthatjuk számon a malomipart, amely a gabonamagvakat a finom őrlés révén megfosztja héjuktól és csírájuktól, egyúttal legértékesebb tápanyagaiktól (B-vitaminoktól, ásványi anyagoktól stb.) is, de legalábbis erősen csökkenti azok mennyiségét. Nem elég naponta néhány kanálnyi étkezési korpával pótolni a rost-, vitamin-, ásványianyag-hiányt, hanem naponta rendszeresen együnk fehér kenyér helyett barna kenyeret, a sütéshez-főzéshez használt finom lisztet pedig keverjük fele-fele arányban Graham-liszttel vagy teljes őrlésű búzaliszttel, és fogyasszunk minél több rostdús nyers főzelékfélét, salátát és zöldséget.
RECEPTEK
Savanyúkáposzta-leves gombával
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg savanyú káposzta, 2 l víz, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, 5 dkg szárított gomba (vargánya), ha nincs, 10 dkg sampinyongomba is megteszi, 40 dkg lángolt kolbász.
Vegetáriánus változat: kolbász helyett 10 dkg kockára vágott füstölt tofut teszünk bele.
1-1 kanál tejföllel megváltoztathatjuk a leves karakterét.
A szárított gombát forró vízben megabáljuk, leszűrjük, apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A savanyú káposztát összevagdaljuk és a gombával, a kolbászdarabokkal együtt egy óra hosszát főzzük a vízben. Rántást készítünk, belekeverjük a pirospaprikát és berántjuk a levest. Forrón tálaljuk. Csak szükség esetén sózzuk, mert a savanyú káposzta általában elég sós.
Árpával töltött káposzta
Hozzávalók 4 személyre:
8 db savanyított káposztalevél, 1-1 kávéskanál mustármag, köménymag, koriander, 1 mentalevél. A tölteléket 40 dkg főtt, darált árpából, 2 evőkanál napraforgóolajból, 5 dkg zabpehelyből, esetleg 2,5 dkg pirított darált mogyoróból, 1/2 őrölt szerecsendióból készítjük el, jól összedolgozzuk.
A masszát elosztva begöngyöljük a levelekbe, beletesszük egy jénaiba vagy egy fazékba. Savanyúkáposzta levében lefödve, egészen kis lángon, esetleg sütőben kb. 1 órán át főzzük. Körítésnek párolt savanyú aprókáposztát adunk hozzá, egy kis olajjal, liszttel be is ránthatjuk.
Rakott spenót
Hozzávalók 4 személyre: 500 g spenót, 150 g gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 60 g köles, 2-3 db paradicsom, 1 db tojás, 1 dl tejföl, 2 evőkanál zsemlemorzsa, ízlés szerint babérlevél, majoránna, só.
A spenótot megmossuk, keményebb szárait leszedjük és forrásban lévő sós vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. Az apróra vágott hagymát olajon aranybarnára pároljuk és a szeletelt gombát rátesszük, pici sóval, pirospaprikával pörköltet készítünk. A kölest babérlevéllel és egy csipet sóval 2,5-3-szoros mennyiségű vízzel puhára főzzük. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, összetörjük. Egy tűzálló tálat előkészítünk: beolajozzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és a párolt spenót felét elrendezzük az alján. Ráterítjük a főtt kölest, a gombapörköltet és a paradicsomot egyenletesen rárétegezzük, végül lefedjük a maradék spenóttal. Tejfölben elkeverjük a tojást, az étel tetejére öntjük és forró sütőben kb. 40 percig sütjük.
Fortélyok:
- A paraj kelkáposztával vagy mangolddal helyettesíthető.
- Gombapörkölt helyett darált sovány sertéshúsból is készíthetünk pörköltet.
Spenót svédasztalra
Hozzávalók: 500 g spenót, 1 evőkanál liszt, 1/2 dl tej, 50 g reszelt füstölt sajt, 2 tojás sárgája, só, bors.
A spenótot forrásban lévő sós vízben 3 percig főzzük, leszűrjük, összevágjuk, majd visszatesszük a lábosba és a liszt-tej keverékkel forraljuk, amíg be nem sűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a sajtot, a tojás sárgáját. Hagyjuk kihűlni. Hidegen kenhető spenótkeveréket kapunk.
Spárgaleves
Hozzávalók: 20 dkg darabokra vágott, hámozott spárga, 2 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál méz (kihagyható), csipetnyi só, 1 csokor petrezselyemzöld.
A meleg olajon megforgatjuk a spárgát egy kis apróra vágott petrezselyemzölddel, tehetünk hozzá egy kis pirospaprikát is, felengedjük vízzel, hozzáadjuk a mézet. Ha puha, behabarjuk a tejföllel elkevert tojássárgájával. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Fortélyok:
- Almaecettel savanyíthatjuk.
- Ha nincs otthon tojás, anélkül főzzük.
- Levesbetétként galuskát, főtt rizst vagy más főtt gabonát ajánlunk hozzá.
Morzsás spárga
Hozzávalók:
20 dkg spárga, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, só, olaj.
Enyhén sós vízben puhára pároljuk a spárgát (ha befőzött spárgát használunk, ez a művelet elmarad). Serpenyőben olajat melegítünk és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát. Rátesszük a spárgát, tetejét leöntjük tejföllel. Sütőben rózsaszínűre sütjük.
Fortélyok:
- A tejfölben elkeverhetünk egy tojás sárgáját.
- Egy kis fűszersóval is megbolondíthatjuk.
Bundás csirág
Hozzávalók: 20 dkg spárga, 10 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 1 db tojás, kevés olaj.
A megtisztított spárgát ujjnyi darabokra vágva enyhén sós vízben megfőzzük. A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát készítünk, megforgatjuk a darabokat és forró olajban hirtelen kisütjük. Reszelt sajttal megszórjuk, salátával tálaljuk.
ROSTBAN GAZDAG ÉTELEK
- különféle gabonák
- teljes őrlésű kenyér
- zabpehely
- müzli
- fehér bab
- aszalt szilva
- zöldségfélék
- gyümölcsök
- gombák
TUDTA?
Manapság sajnos gyakran színezik a kenyereket valamilyen adalékanyaggal, és a vevő azt hiszi, teljes értékű, rostdús barna kenyeret vásárol. A gabona eredetileg tápegészet képez, azaz a gabonaszemben minden fontos tápanyag együttesen jelen van, harmonikus arányban , fehérjék, szénhidrátok, értékes vitaminok, ásványi anyagok, olajok és enzimek formájában. Azonban ezek eloszlása szemen belül nem egyenletes: a belső, fehér liszttestben a szénhidrátok és a fehérjék helyezkednek el, a többi fontos ásványi anyag zömmel a héj alatti rétegekben és a csírában található.
A fehér liszt esetén elválasztják a belső, fehér, szénhidrátdús részeket, és csak ezt őrlik lisztté. Az emésztéshez nagyon fontos kísérőanyagok, így a héj alatti részek és a csíra nem kerülnek a lisztbe, következésképpen a kenyérbe sem. Ezáltal a fehér lisztből készült kenyér, péksütemény, tészta és bármi más táplálék kiegyensúlyozatlan, egyoldalú, hosszú távon kifejezetten káros és hízlal.
Forrás - Ideál - Reforméletmód magazin
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- asztrológus
- yumeiho masszőr
- Bach virágterapeuta