Még nem késtél el - a böjt alapszabályai
Hogyan böjtöljünk?
Többféle módon lehetséges, attól függően, hogy valaki kezdő böjtölő, vagy már gyakorlott. Ha még sosem böjtöltünk, akkor semmiképpen se kezdjük drasztikus módszerekkel, és először csak 2-3 napos böjtöt csináljunk. Ne szerezzünk mindjárt első alkalommal kellemetlen tapasztalatokat, csak azért, mert esetleg rosszul csináltunk valamit, vagy, mert a hirtelen felszabaduló méreganyagokkal nem tud mit kezdeni a szervezet, és hirtelen testi reakciókkal választja ki azokat (pl. hasmenés, fejfájás, kiütések, stb.).
A böjtöt ne egyik napról a másikra kezdjük, tartsunk ún. rávezető napokat. Ilyenkor szép fokozatosan hagyjuk el a megszokott ételeket, együnk minél több nyers, vagy enyhén párolt zöldséget, gabonaféléket. Majd közvetlenül a böjt megkezdése előtt tartsunk 1-2 nap gyümölcsnapot, amikor csak gyümölcsöt eszünk (egy étkezésre egy félét). A felvezető napok után kezdődhet a tényleges böjt. Ilyenkor főként gyógyteákat, frissen centrifugált gyümölcs- és zöldségleveket (nem keverve!) fogyasztunk, sok tiszta, szénsavmentes ásványvizet, vagy forrásvizet. A zöldség- és gyümölcslevek alapanyagául mindig vegyszermentesen termelt, bio termékeket használjunk. Az élvezeti szereket, mint például kávé, alkohol, a böjt idejére teljesen mellőzni kell. Ha valaki még kezdő böjtölő, akkor enyhe (nem sós, nem fűszeres) leveseket is bevonhat a kúrába. A levesbe ilyenkor csak kevés zöldséget főzünk, összepépesítjük, és szép lassan elkortyolgatva, minden egyes kortyot kicsit a szájban tartva, fogyasszuk el.
Reggel célszerű tiszta vízzel kezdeni, aztán jöhet valamilyen gyógytea (írásom további részében adok erre is javaslatokat), majd frissen centrifugált gyümölcs. Mivel ilyenkor tél végén leginkább az alma áll rendelkezésre, ezért főként ezt javasolnám. Hogy ne legyen unalmas, esetleg lehet néha facsart narancs, grapefruit levet is fogyasztani. Aztán délig sok vizet fogyasszunk, illetve egy-egy csésze teát is. „Ebédre” a gyakorlottabbak ihatnak vagy még mindig gyümölcs levet, vagy zöldséglevet, a kezdők esetleg egy könnyű levest iktathatnak be ilyenkor. Vacsoráig ismét sok víz, pár pohár gyógytea, majd „vacsorára” frissen centrifugált zöldség lé (lehetőség szerint a kezdők is csak ezt fogyasszák vacsorára, mert a szervezet tisztító erői az éjszaka folyamán a legaktívabbak, és a zöldségek erős lúgosító hatásúak). Ugyanezt a „menetrendet” kell követni a többi napon is, mindenki addig csinálja, amíg bírja. Kezdőknél 2-3 nap, gyakorlottabbaknál 7-14 nap. Habár a keresztény vallás 40 napos böjtöt ír elő, a mai civilizált életmód erre nem igazán ad lehetőséget, és nincs is rá szükség. Több hétig tartó böjtöt csak akkor lehet szükséges végezni, ha valamilyen komoly krónikus betegség miatt kezdtünk bele, ilyenkor mindenképpen célszerű szakember segítségét kérni. 3 napnál hosszabb böjt esetén nagyon fontos béltisztítást is végezni (otthoni irrigálás, vagy colon-hidroterápia).
A böjt befejezése ugyanúgy levezetéssel kell hogy történjen, mint a megkezdése. Nem szabad azonnal visszatérni a megszokott ételekre, mert a böjt során az emésztőrendszer pihen, lelassul, energiáit a regenerációra folytatja. Szép lassan kell újra „komolyabb” munkára fognunk. Általában az a szabály, hogy a levezető napoknak fele annyi ideig kell tartaniuk, mint ameddig a böjt maga tartott. Az első napon reggel ehetünk apróra reszelt sárgarépát, jól megrágva, nyállal elkeverve (az emésztés már a szájban kezdődik!). Pépesre reszelt alma is kerülhet ilyenkor a tányérunkra. Az első nap komolyabb étele lehet valamilyen zöldségleves, amit vacsoraként fogyasszunk, addig célszerű csak a pépes alma vagy répa (esetleg a kettőt váltogatva) mellett maradni. Természetesen a sok víz fogyasztás az továbbra is fontos, és ebben a szakaszban is ihatjuk még a gyógyteákat. Arra azonban figyeljünk, hogy étkezés előtt fél órával már ne igyunk, és étkezés után pedig csak 1 óra elteltével. A második napot már kezdhetjük friss gyümölccsel, de nagyon fontos a megfelelő rágás. Délben lehet szintén pépesített könnyű zöldségleves, majd vacsorára valamilyen gabonakásával (pl. zabpehely) elfogyasztott enyhén párolt zöldség. Ahogy megyünk a levezető szakasz vége felé, úgy lehet a pépes dolgokról áttérve, egyre több, komolyabb rágást igénylő ételt bevonni a táplálkozásba, de az alapos rágásra továbbra is nagyon kell ügyelni (pépesre kell rágni az ételeket). Az ebben a szakaszban fogyasztott ételek mindegyike lehetőség szerint természetes és egészséges táplálék legyen (gyümölcsök, zöldségek, gabonák).
A levezető szakasz után lehet visszatérni a megszokott táplálkozásra, de lehetőség szerint nem mindjárt töltött káposzta kerüljön az asztalra. Ha pedig igazán jót akarunk magunknak és testünknek, akkor a böjt után a táplálkozásunkra is jobban odafigyelünk, és kerüljük a nehéz, egészségtelen, mesterséges alapanyagokat tartalmazó ételeket, és inkább tiszta, természetes táplálékokra térünk át. Mert a böjt által elért eredmény így tud megmaradni, ráadásul a tiszta táplálékok lehetővé teszik, hogy a szervezet a böjtöt követően is, tovább tisztítsa magát. Tovább tehetünk még testünkért, ha a téli időszak nehezebb táplálkozására felkészülve (télen alig van friss zöldség és gyümölcs, ilyenkor még több nehéz ételt fogyaszt az átlagember), ősszel is végzünk böjtöt. Évi kétszer végzett böjttel az ember sokat tehet az egészségéért, különösen, ha az év többi szakában is odafigyel a táplálkozására. Ha pedig bármi betegség üti fel a fejét, az év bármelyik szakában, akkor pedig az állatoktól tanulva, bármikor segítségül hívhatjuk a böjtöt a mielőbbi gyógyulás érdekében.
Miért változtassunk a táplálkozásunk is böjt után?
Ha a lakásunkat is csak kétszer egy évben takarítanánk, és év közben nem figyelnénk oda, hogy mint viszünk be magunkkal, akkor igen csak koszban élnénk... Gondoljuk el, még ha évente kétszer böjtölünk is, de a köztes időszakokban folyamatosan mérgező, savasító, salakanyagot képző ételeket fogyasztunk, akkor lelkünk otthonában, a testünkben mi alakulhat ki... A testét sem akarja koszos otthonban tartani, a lelkét miért akarná? Ha egészséges életet akar, akkor böjtöljön rendszeresen, és figyeljen oda a táplálkozására!
Folytatjuk...
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- családállítás
- Bach virágterapeuta
- yumeiho masszőr