Lendület az epének - Természetes gyógyírek - Emésztési panaszok
A hűvösebb hónapokban, különösen télen általában nehezebb ételeket kívánunk és fogyasztunk. Ezért májunknak és epénknek rendre túlóráznia kell, ha fel akarja dolgozni a vajas süteményeket, a töltött libát, a disznótorosról nem is beszélve... Jó hír, hogy a gyógynövények segítségükre lehetnek a zsír könynebb emésztésében.
Epefolyadékunkat májunk állítja elő. Naponta körülbelül félliternyit termel belőle, attól függően, hogy mit és mennyit eszünk. Májunkból az epe az epevezetéken keresztül az epehólyagunkba folyik, ahol besűrítve várja, hogy étkezéskor a vékonybélbe juthasson. Ekkor az epesavak is a bélbe ürülnek, s a zsírt kis cseppekbe burkolják, hogy enzimjeink ezután könynyebben elbánhassanak velük, könnyű legyen az emésztés.
Zsír - teher a bélnek
Ha májunk a szükségesnél kevesebb epét termel, emésztési zavaraink keletkezhetnek hasunk felső részében. Ilyen például a puffadás, a gyomorfájdalom, a teltségérzet, a szélgörcs és az émelygés is. Ilyen esetekben minimálisra kell csökkentenünk zsírfogyasztásunkat.
Görcsös panaszaink ezzel szemben akkor keletkeznek, amikor epénk ürülni szeretne, de nem tud, mert az epevezetékünkben kő vagy "dara" állja el az útját.
FONTOS! Bármilyenek is legyenek panaszaink, ha a jellegtelen felsőhasi fájdalmaink gyakran viszszatérnek, mindenképpen ajánlott felkeresnünk háziorvosunkat vagy egy gyomor-bél specialistát. Ha a kivizsgálásunk során kiderül, hogy nincs semmilyen komoly betegségünk, mint például epekő, epecsatorna-elzáródás vagy epevezeték-gyulladás, akkor panaszaink megelőzése érdekében nyugodt szívvel nyúlhatunk epegyógyszerek után.
Segítség a teltségérzet ellen
Sok növényi alapú gyógykészítmény kapható a kereskedésekben epeterapeutikumként.
Az articsóka levelei például májunkat epetermelésre serkentik. Ezt a hatást a keserű ízű hatóanyagok biztosítják.
A gyermekláncfű, az üröm, az ördögkarom és a cickafark is kitűnnek keserűanyag-tartalmukkal, így jó szolgálatot tehetnek enyhébb epebántalmak esetén.
Keserű gyógynövényeket többféle formában forgalmaznak a gyógyszertárak: teák, cseppek, ivólevek sokasága közül választhatunk. Előnyük, hogy keserű ízük már a szájunkban elindítja az emésztőnedvek termelődését, és ezzel serkentik az étvágyat. Fél órával étkezés előtt alkalmazva különösen jó hatást fejtenek ki étvágytalanság esetén. A teltségérzet ellen természetesen étkezés után alkalmazhatóak. A keserű alapanyagú kapszulák és drazsék előnye, hogy nem érezzük az ízüket.
A jávai sárgagyökér gyökérszára ugyan nem tartalmaz keserűanyagot, viszont sok olyan illóolaj van benne, ami epetermelésre serkenti májunkat.
A vérehulló fecskefű már egészen másként hat: ellazítja az epehólyagunkat és az epevezetékünket körülvevő izmokat, így az epe könynyebben áramolhat. Ez a növény különösen alkalmas a gyomor-bél panaszok enyhítésére.
A mentalevelek és a kömény ugyancsak görcsoldó hatásúak, ezért alkalmasak az enyhébb panaszok kezelésére.
Epebántalmak tünetei
Enyhe tünetek:
- jellegtelen panaszok, mint például nyomás vagy teltségérzet a has felső részében
- puffadásra való hajlam
- zsíros, sült ételek, az alkohol és a kávé rossz tolerálása
- étvágytalanság
Komolyabb tünetek:
- erős jobb oldali felhasi panaszok
- a fájdalom a jobb vállig kisugárzik
- émelygés és hányás
Az articsóka és a koleszterin
Az articsóka szabványosított összetevője klinikai kísérletek során 10-15 százalékkal csökkentette a vér koleszterinszintjét. Az articsókakivonat hatása azonban nem azonnal, hanem 1-2 hetes kúrát követően volt mérhető. A maximális hatást 4-6 hét elteltével fejti ki.
Az articsókakivonat valószínűleg kétféle módon hat. Egyrészt serkenti a máj epetermelését és ezzel együtt a koleszterin lebontását. A máj ugyanis a koleszterint epesavvá alakítja, ami az epével együtt a bélrendszeren keresztül elhagyja szervezetünket. Másrészt gátolja májunkban a test saját koleszterinjének termelését.
A hónap teája: epetea
Vérehulló fecskefű: 15 g, gyermekláncfű - gyökérrel együtt: 15 g, mentalevél: 15 g, cickafark: 10 g
Egy evőkanálnyi teakeveréket öntsünk le kb. 150 ml forró vízzel, majd fedjük le és hagyjuk 10-15 percig állni! Azután szűrjük le, és ha az orvosunk nem tanácsolja másként, napi 3-4 alkalommal igyunk egy-egy csészényit belőle fél órával étkezés előtt!
Forrás - Ideál - Reforméletmód magazin
Kapcsolódó
Hírek
- Emésztőrendszeri panaszok
- Gyógyfüvek máj- és epepanaszokra - emésztési panaszok
- Epebántalmak, gyomorpanaszok? Kúráljuk ki!
- Ha baj van a bélben… - emésztési panaszok
- Az epebetegek étrendje - epebántalmak
- Diétás tanácsok epebetegeknek - epebántalmak
- Emésztési panaszok - A székrekedés megszüntetésének lehetőségei
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- kineziológus
- yumeiho masszőr
- családállítás