A felfúvódás kezelése - emésztés
Gázok képződése a gyomor-bél traktusban egyáltalán nem természetellenes. A táplálékkal naponta legalább három liter levegőt nyelünk le, különösen iváskor. Ehhez jönnek még a friss kenyérből és szénsavdús italokból származó gázok. A legnagyobb gázmennyiséget azonban a vastagbél természetes baktériumai, a bélflóra termeli. Ez bontja le az ember számára emészthetetlen táplálékmaradékot és ballasztanyagokat, és eközben gázok termelődnek, mint például a hidrogén, széndioxid és metán.
Ha az ember lelkileg feszült, fájdalmai vannak, gyorsan eszik vagy étkezés közben sokat beszél, a kapkodó levegővétellel több levegőt pumpál a gyomorba és a bélbe, mint amennyit az el tud szállítani. A szaknyelvben ezt aerophagiának (levegőnyelésnek) nevezik. Következménye: kellemetlen puffadás.
A hasnyálmirigy naponta közel másfél liter enzimtartalmú emésztőnedvet ad le a vékonybélnek. Ez nagyon fontos a szénhidrátok, fehérjék, és különösen a zsírok emésztéséhez. Gyulladás esetén vagy a magasabb életkor következtében a hasnyálmirigy teljesítőképessége gyengül. A táplálékot ezért a szervezet hiányosan használja fel. Az emésztetlen táplálékmaradékot a vastagbélben a bélflóra gázképződés közben bontja le.
NEHEZEN EMÉSZTHETŐ
A gyümölcscukor (például gyümölcsökben, gyümölcslevekben, lekvárban) vagy a cukorpótló, mint például a szorbit (például a szilvában és diétás termékekben) még az egészséges ember számára is korlátozottan emészthető. A nagyobb mennyiséget a vastagbélben levő baktériumok bontják le, és ez puffadást okoz. Emellett ez érzékenységtől függően híg széklethez vezet.
A gyümölcsben, zöldségben és gabonában levő töltő- és ballasztanyagok segítik a természetes bélmozgást és táplálják az egészséges bélflórát. Néhányuk azonban puffadást okoz. A káposzta, hagyma vagy a hüvelyesek, mint például a borsó és a bab jelentős mennyiségű nehezen emészthető szénhidrátot tartalmaznak. Mivel az ember nem rendelkezik a lebontásukhoz szükséges enzimekkel, ezeket csak a vastagbélben levő baktériumok bontják le. Az eközben keletkező gázok okozzák a puffadást. Egyes emberek számára a búza, zab vagy a kukorica is nehezen emészthető. A rizs, elsősorban a fehér hántolt rizs ezzel szemben általában kevésbé okoz puffadást.
ÁLLANDÓ BÉLIRRITÁCIÓ?
Ha rendszeresen vannak emésztési panaszai, feltehetően irritált bél-tünetben (colon irritabile) szenved. Ez a veszélytelen panasz a felnőttek közel 10-15 százalékát érinti. A tünetek:
- hasfájás, különösen evés után
- görcsszerű fájdalom híg széklettel és napjában többszöri
- székletürítéssel székletürítés után a panaszok csökkenése
- stressz hatására a fájdalom erősödése
- gyakori, jelentős haspuffadás
- fejfájás, idegesség.
SEGÍTSÉG PUFFADÁS ESETÉN
Táplálkozás: Kerülni kell a stresszt, a kiadós, gyors étkezést. A lassú, alapos rágás és a kiegyensúlyozott táplálkozás már fél emésztés. Fel kell ismernie, mely ballasztanyagokat viseli el a szervezete, és adjon időt bélrendszerének arra, hogy lassan hozzászokjon.
Légzőgyakorlatok: Lazítson és segítsen csökkenteni a levegőnyelést. Fontos a helyes hasi légzés. Masszírozza a rekeszizmot és a beleket, így segíti annak tevékenységét.
Igyon eleget. A ballasztanyagoknak sok folyadékra van szükségük, hogy meg tudjanak duzzadni. Különben összecsomósodnak és gátolják a székletürítést.
Meleg: Lazítja a gyomor- és bélizomzatot, görcsoldó hatású.
Gyógynövények: Az ánizs, kömény, édeskömény, koriander vagy a kamilla illóolajai csillapítják a puffadást és oldják a görcsöt. Az enciángyökér, articsóka, vidrafű, üröm és narancshéj keserűanyagai ezzel szemben serkentik a gyomornedv-termelődést, így segítik az emésztést.
Buborékoldók: Eloszlatják a nyálkával borított gázbuborékokat. A levegő felszabadul, a szelekkel és a véren át távozik. A gyógykészítmények hatóanyagait emésztés-elősegítő gyógynövénykivonatokkal kombinálják.
Emésztőenzimek: Támogatják a hasnyálmirigyet. Így kevesebb emésztetlen táplálék jut a vastagbélbe, ahol ezeket gázképződés mellett a baktériumok felbontanák.
Kolon-hidroterápia: elsősorban krónikus emésztési zavarok, bélflóra-károsodás, gyakori puffadás esetén javasolt a magas béltisztítás. A kezelés során körülbelül 80 l vízzel mossák át a vastagbeleket, makacs problémáknál 10-15 kezelés is szükséges lehet.
Forrás - Ideál - Reforméletmód magazin
Kapcsolódó
Hírek
- Emésztési panaszok - Funkcionális hasi panaszok
- Tanácsok tejcukor-emésztési zavar esetén
- Lendület az epének - Természetes gyógyírek - Emésztési panaszok
- Gyógyfüvek máj- és epepanaszokra - emésztési panaszok
- Puffadás és teltségérzet ellen - felfúvódás
- Emésztőrendszeri panaszok
- Felfúvódás, mi okozhatja?
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- grafológus
- asztrológus
- yumeiho masszőr