Halolaj a szívinfarktus ellen
Jégkunyhóban lakni, állatbőrökbe öltözni, hosszú időn át úgy élni, hogy nem megy le, illetve nem kel fel a nap, meglehetősen nagy ár azért, hogy az embert elkerülje több súlyos betegség.
Az általános eszkimó életforma nem, de a betegségmegelőző életmód egy része már itthon is követhető - a gyógyszertárakban ugyanis kapható az északi népek körében kedvező hatást okozó halolajkészítmény.
Néhány évvel ezelőtt két Grönlandon dolgozó dán orvos figyelt fel arra, hogy az őslakos eszkimók között ritkán fordul elő szív- és érrendszeri megbetegedés. Ez meglepetésként érte az orvosokat, hiszen úgy tudták, az eszkimók rendkívül sok zsírt fogyasztanak, márpedig a zsíros ételek éppen az előbb említett betegségek legfőbb előidézői. A váratlan jelenség természetesen felkeltette a szakma érdeklődését.
Ma már tudjuk, hogy az eszkimók igen sok telítetlen zsírsavat fogyasztanak. Ezeket a zsírsavakat a planktonok termelik, a planktonfaló halak pedig beépítik ezeket a szervezetükbe. Mivel az eszkimók rendkívül sok halat esznek, táplálékukban nagyon magas a telítetlen zsírsavak aránya. (Kimutatták, hogy az eszkimók szervezetében 13 százalék, míg a dánok körében csupán 0,8 százalék volt a felhasznált telítetlen zsírsavak aránya.)
A közelmúltban több program is azt a célt vállalta fel, hogy az eszkimó étrendre épülve visszaszorítsa a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A The Lancet című neves tudományos folyóirat számolt be arról a két éven keresztül folytatott kutatás eredményéről, amelynek során 2000, korábban már szívinfarktuson átesett személyt vizsgáltak meg. Kiderült, hogy a telítetlen zsírsavban dús halzsírt, vagy természetes halolaj-koncentrátumot fogyasztó betegek között a halálozási arány 30 százalékkal csökkent. Más vizsgálatok is arra a következtetésre jutottak, hogy a halolaj-készítmények csökkentik a szívinfarktus okozta halálesetek egyik leggyakoribb kiváltó okaként ismert szívfibrilláció esélyét.
A kedvező eredmények ismeretében svéd kutatók mélytengeri halak húsából olyan halolajkészítményt állítottak elő, amely 38 százalékban telítetlen zsírsavakat tartalmazott. Ugyanakkor mentes a mérgező anyagoktól, ráadásul sem az íze, sem az illata nem emlékeztet a halakra. Egy skandináv tanulmány megállapította, hat hónapos kúra után a készítménynek köszönhetően 64 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik leggyakoribb okozóiként számon tartott vérzsíroknak a szintje. Szintén kedvező hatás, hogy a vérrög fő alkotóeleme, a fibrinogén szintje is 23 százalékkal, míg a betegek diasztolés vérnyomása 9 százalékkal csökkent.
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet kétéves vizsgálat után hozzájárult a termék hazai forgalmazásához, így a patikákban recept nélkül kapható a gyógyhatású készítmény.
Forrás - Népszabadság
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- grafológus
- családállítás
- kineziológus