Az egyik leghatékonyabb baktériumölő a méz
A méz akár azokkal a baktériumokkal szemben is hatásos lehet, amelyek a legmodernebb antibiotikumoknak is ellenállnak. A méz legendás gyógyhatása a kutatók szerint lelassítja a kórokozók fejlődését - még olyan baktériumtörzsek esetében is, amelyek ellenállóvá váltak egyes modern antibiotikumokkal szemben.
A méz, mint alternatív gyógyszer
Már az ókori Egyiptomból is maradtak fenn a sebeiket mézzel ápoló betegeket ábrázoló képek. A kutatók egészen a legutóbbi időkig elsősorban két okkal magyarázták a méz gyógyhatását: egyrészt azzal, hogy szirupos állagának köszönhetően mintegy lezárja a sebet, másrészt azzal, hogy magas cukortartalma hátráltatja a baktériumok fejlődését. A legújabb kutatások azonban arra az eredményre jutottak, hogy a méz további előnyös tulajdonságokkal is rendelkezik, sőt el is pusztíthatja a kórokozókat.
A fertőzött sebek fájdalmasak, megnövelik a kórházban töltött időt, ráadásul komplikációkat okozhatnak, és akár halálosak is lehetnek. Kezelésük növekvő problémát okoz, mivel az elhúzódó antibiotikumos kezelés akár rezisztens baktériumok kialakulásához is vezethet. A kutatókat már régóta készülnek a szuperrezisztens baktériumtörzsek megjelenésére, sok esetben hagyományos, alternatív gyógymódokat vizsgálva. Ezek között mindenképp érdemes megemlíteni a jód-, illetve ezüstalapú vegyületeket és a nagy felfedezést, a "lárvaterápiát", amelyben férgeket vetnek be a seben, hogy felfalják az elhalt szövetet, és elpusztítsák a baktériumokat.
A méz gyógyhatása
A méz a hasonló halmazállapotú és cukortartalmú mesterséges oldatoknál háromszor gyorsabban pusztítja a mikrobákat - derül ki a Walesi Egyetem mikrobiológusa, Rose Cooper vezette kutatócsoport vizsgálataiból. A kutatóknak egyelőre nem sikerült tisztázniuk, milyen hatóanyagoknak köszönhető ez a különös képesség.
"Mintha megfeledkeztünk volna erről a hagyományos gyógyszerről. Ugyanakkor újólagos bevezetése előtt tudományos bizonyítékok alapján kell meggyőződnünk antibakteriális, illetve gyógyító tulajdonságairól" - jegyzi meg Cooper.
Bizonyos mézfajták oldott állapotban hidrogén-peroxidot képeznek, amely elpusztítja a baktériumokat. A Cooper vezette kutatócsoport azonban bizonyosnak tartja, hogy a hidrogén-peroxid egyedül nem magarázhatja a méz jótékony hatását. A laboratóriumi vizsgálatokban kiderült, hogy a hidrogén-peroxidot nem létrehozó mézfajták is megállították a baktériumok szaporodását.
A méz antimikrobiális tulajdonságai a kutatók szerint vagy a méhek által kiválasztott enzimek hatására, vagy aciditására (savasságára), vagy esetleg az eredeti növénynektár összetevőire vezethetők vissza.
A kutatók a Staphlyococcus és Enterococcus baktériumtörzseken ellenőrizték a méz hatását. A kórokozókat sebekből és kórházak padlójáról gyűjtötték. Mindkét törzs ellenállónak bizonyult olyan, erős hatású antibiotikumokkal szemben is, mint a meticillin és a vancomycin.
Amíg a kutatók továbbra is vizsgálják a méz jótékony tulajdonságait, egyes gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek máris sterilizált mézes tubusok és mézzel átitatott kötéseket gyártásába kezdtek.
Cooper azért hozzáteszi: "Természetesen nem akarjuk azt sugallni, hogy mindenki rohanjon a közértbe, és mindenféle sérüléseket mézzel igyekezzen orvosolni." Annál is inkább, mert az üzletekben kapható méz a legtöbbször hőkezelésen esett át, aminek következtében jóval kevésbé hatékony a különböző sebekkel szemben. Bárki, akinek komoly sérülése van, akkor jár el a legokosabban, ha problémájával mielőbb szakemberhez fordul.”
alternativgyogymodok.hu
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- grafológus
- családállítás
- kineziológus