A vizsgálatok nem erősítik meg az akrilamid és a rák közötti összefüggést
Két előzetes vizsgálat szerint az akrilamid tartalmú ételek fogyasztása, melyről nemrég fedezték fel, hogy szénhidrátban dús fagyasztott ételekben általában megtalálható, nem fokozza számos rák kockázatát. Az újabb eredmények remélhetőleg megnyugtatják azokat, akik a két évvel ezelőtt svéd kutatók által közölt megállapítás miatt aggódtak, nevezetesen, hogy számos ételben a szer szintje magas. Az akrilamidot, melyet habarcs készítésére és szennyvízkezelésre használnak, korábban nem találták élelmiszerekben.
Két újabb svéd vizsgálat előzetes eredményei nem mutattak összefüggést az akrilamid, melyet „valószínű rákkeltőként” tartanak számon, és a vastagbél-, végbél, emlőrák magasabb előfordulási aránya között.
Az eredmények megegyeznek két korábban már publikált vizsgálat eredményeivel is, mely a hólyagrák, veserák, vastag- és végbélrák előfordulásával foglalkozott.
A akrilamid mennyisége, melyet a Svédországban szokásos étkezés folyamán fogyasztanak, valószínűleg nem jár a rák kockázatának növekedésével, nyilatkozott a Harvard University's School of Public Health kutatója. Az eredményeket az American Chemical Society nemrég tartott éves kongresszusán közölték.
Ismert, hogy az akrilamid nagy dózisban rákot okoz laboratóriumi állatokban. Bár az akrilamid magasabb adagban ismert emberi idegméreg, nem világos, hogy okozhat-e rákot emberben is. A szakértők szerint további állatkísérletekben hosszabb ideig tartó behatásnak kell kitenni a vegyszer alacsonyabb koncentrációjának, mielőtt ezeket az eredményeket emberre lehet vonatkoztatni.
Az akrilamid sok táplálékban természetes körülmények között megtalálható. A sok keményítőt tartalmazó élelmiszerekben, főleg a krumpliban magas hőmérsékleten történő sütéskor nagy mennyiségben keletkezik akrilamid. A Centers for Disease Control and Prevention bevezető tanulmánya szerint naponta 100 g sültkrumpli egy héten át fogyasztva olyan mértékben növelte az akrilamid szintjét, hogy az a vérben is kimutatható volt, mondta az ügynökség embere.
The U.S. Az FDA közölte 750 élelmiszer akrilamid szintjét, többek közt az aszalt szilva és az olajbogyóét. Az akrilamid a cigarettafüstben is jelen van.
A tudósok hangsúlyozzák, hogy a zsíros sült ételek evéséhez társuló rák kockázata az elhízás és a szívbetegség miatt többet nyom a latban, mint amit az akrilamid jelent.
InteliHealth
Forrás - InforMed.hu
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- grafológus
- kineziológus
- Bach virágterapeuta