A teljes őrlésű gabonák és a hal véd az asztma ellen
Azok a gyermekek, akik nagy mennyiségű teljes őrlésű gabonából készült terméket és halat esznek, csökkent rizikót élveznek asztma szempontjából, olvasható a Thorax decemberi számában, egy közleményben.
A holland szerzők emlékeztettek: a nyugati államokban az asztma prevalenciájának növekedése feltehetően részben az étrendi szokások változásának is köszönhető. Gyermekeken végzett epidemiológiai vizsgálatok során fordított összefüggést észleltek az asztma, és számos ételféleség, így a gyümölcsök, zöldségek, tej, teljes őrlésű gabona, illetve hal fogyasztása között.
A szerzők 598 holland gyermek esetében vizsgálták a fenti ételféleségek bevitele és az asztma közötti összefüggéseket. A 8-13 év közötti gyermekek az ISAAC-2 (International Study on Allergy and Asthma in Childhood 2) vizsgálat résztvevői voltak.
A kutatók a szülők által kitöltött, szemikvantitatív kérdőív segítségével mérték fel a fenti ételek fogyasztását. Az aktuális náthás és asztmás panaszokat ugyancsak kérdőívek segítségével vizsgálták, és ezt egészítették ki a bronchialis hiperreaktivitást és az atópiás válaszkészséget célzó vizsgálatokkal.
A szerzők regressziós analízissel vizsgálták a lineáris összefüggéseket, és meghatározták a betegminta legtöbbet és a legkevesebbet fogyasztó harmada között mérhető kockázati arányt. A végső számítások során figyelembe vették a szülők képzettségét, a külföldi elődöket, és a napi energiabevitelt is.
A szerzők beszámolója szerint a nátha előfordulása 19, 4 % volt abban a csoportban, amelyik a legkevesebbet fogyasztotta a fenti két élelmiszerből, míg a legtöbbet fogyasztóknál az előfordulás 4,2 % volt. Asztma esetében a két arány 16,7 % és 2,8 % volt.
Az eredmények későbbi korrekciója, illetve a különböző módosító tényezők figyelembevétele nem befolyásolta szignifikánsan a teljes őrlésű gabona , és a hal, valamint a két végpont közötti összefüggést.
A megfigyelt fordított összefüggéshez kapcsolódó kockázati arány asztma esetében 0,28 (teljes őrlésű gabona) és 0,12 (hal), míg nátha esetében 0,31 (teljes őrlésű gabona) és 0,15 (hal) volt.
A szerzők nem találtak egyértelmű összefüggést a citrusfélék, zöldségek és tejtermékek fogyasztása, valamint az asztmás tünetek között.
A jövőben prospektív vizsgálatokra van szükség, hogy még jobban tisztázzuk az étrendi tényezők és az asztma közötti összefüggéseket, illetve az étrendi módosítások hatását olyan tényezőkre, mint például a légúti gyulladás.
Forrás - InforMed.hu
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- grafológus
- asztrológus
- yumeiho masszőr