Emésztés serkentésére, felfúvódás ellen
Az ánizs a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk is termesztett egyéves, illatos növény. 3,5-5 mm hosszú, szürkésbarna színű termése fűszer – latin neve: anisi fructus -, melyen gyakran a kocsányrész is megtalálható. Jellemző kellemes illata, a köménymagra emlékeztető, de annál erősebb szagú, édesen aromás fűszer.
Az ókor óta használjuk
Már az ókorban is használták az egyiptomiak, mint fűszert. Dioskurides, Plinius és Nagy Károly írásaikban említik ízét és gyógyerejét. Az ánizstermések illóolajat, zsíros olajat, fehérjét és cukrot tartalmaznak.
Felhasználhatod vöröskáposzta-, sárgarépa-, tökfőzelék ízesítéséhez. Vadas ételek, mártások ízét előnyössé teheted egy parányi ánizzsal. Gyümölcskompótba, édes rizshez, pudinghoz, sós süteménybe kiváló ízesítő. Gyakran használják házi készítésű puncsokhoz, szirupokhoz, likőrökhöz is.
Gyógyhatásai:
- étvágyjavító
- emésztést serkentő
- vértisztító
- hurutoldó
- idegerősítő
- felfúvódást megszüntető
- gyomor-, bél- és epebántalmak ellenszere
- szélhajtó.
Használata
Az ánizsmagot általában egészben használják. Azonban, ha szükséges, használat előtt mozsárban összetörheted, de mindig csak a szükséges mennyiségben, mert gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját.
Receptek
Ánizsperecek
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- 1,5 dkg ánizsmag
- kevés citromhéj
Elkészítése:
Gyúrd össze a hozzávalókat. Formálj apró pereceket, kend meg tojásfehérjével, szórd meg porcukorral, és előmelegített sütőben, lassú tűzön süsd meg.
Ánizslikőr
Hozzávalók:
- 6 dl 70%-os alkohol
- 5 dkg mozsárban összetört ánizsmag
- 40 dkg cukor
- 5 dl víz
Elkészítése:
Áztasd 1 hétig alkoholban az összetört ánizsmagot, és közben naponta rázd fel az alkoholt. 1 hét után szűrd le, majd öntsd hozzá a cukorból és vízből főzött szirupot. Hagyd állni még 3-4 napig. Ezután fogyasztható.
Puffadás elleni, gyomorjavító, szélhajtó gyógytea
Hozzávalók:
- 3 dkg ánizsmag
- 5 dkg köménymag
- 5 dkg koriandermag
- 5 dkg fodormenta
- 3 dl víz
Elkészítése:
Keverd össze a magokat és a fodormentát. 1 evőkanálnyi keveréket forrázz le 3 dl vízzel. 10 perc állás után szűrd le, majd este, étkezés után fogyaszd.
Forrás - femina.hu
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- Bach virágterapeuta
- grafológus
- yumeiho masszőr