Mayr diéta, kímélő étrend
A Mayr diéta kímélő étrend, ami tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket. A kefir (író) – zsemle kombináció kímélő étrend az emésztőszerveknek, a béltraktus regenerálódik, a vékonybél visszanyeri természetes funkcióját.
Franc Xaver Mayr osztrák orvos és kutató (1875-ben született, még 90 éves korában is praktizált) évtizedekig tartó munkálkodással kifejlesztett ki egy táplálkozási koncepciót:
Az egészség a bélben kezdődik
Csak egy egészséges bél-rendszer tudja azt a fontos feladatot komolyan ellátni, ami rá hárul.
A kúra alatt és után pozitív változást fog megélni önmagán, vitalitása emelkedik, bőre, haja egészséges lesz és alakja karcsú.
A Mayr kúra salaktalanító hatásának elősegítéséhez szükséges a reggeli keserűsó fogyasztása.
Az első napokban karikák jelenhetnek meg a szem alatt, később azonban a az arcszíne egészségessé, a bőre feszesebbé, rugalmasabbá válik.
Dr. Mayr kifejlesztett egy manuális has-kezelési technikákat, ami egyértelműen fokozottabb bélműködést eredményez.
A kúra kezdetekor a legtöbb embernek nehezére esik a megfelelő RÁGÁS, pedig a legjobb minőségű élelmiszer is csak akkor hasznosodik a szervezetben, ha az emésztés jól működik, aminek alap feltétele a rágás.
Az emésztés már a szájban kezdődik. A szilárd ételt az elülső fogakkal le kell harapni és elaprózni a záp és őrlő fogakkal. A folyékony, puha ételt is hasonlóan meg kell "rágni": a szájban ide-oda forgatni, nyállal elkeverni. A nyál emésztő enzimeket tartalmaz, itt kezdődik a tápanyag első kémiai bontása. Aki jól rág, kíméli a gyomrát.
Aki hosszan rág (falatonként 30-40-szer) új ízlelési tapasztalatokra tehet szer. A teljes értékű ételek, mint például a zöldségek, egyre ízletesebbek, minél tovább rágjuk.
A "jóllakottság" reflex kiváltásának is feltétele a megfelelő rágás.
A Mayr kúra által elért fogyás tartós, a jo-jo effektus (gyors fogyás után gyors hízás) elmarad, mivel a kúra eredményeképpen megváltoznak az étkezési szokások, a gyógyult emésztőrendszer és a tudatos étkezés segít ebben.
Dr. Mayr a helyes táplálkozásról kidolgozott elmélete a sav-bázis egyensúly fontosságát emeli ki.
A testben állandó kémiai reakciók folynak savak és lúgok között. A táplálkozás szabályozza a test sav-bázis háztartását. A legfontosabb szabály, hogy a bevitt tápanyag 80 %-a lúgos, 20 %-a savas hatású legyen.
Amennyiben túlnyomórészt savkeltő táplálékot fogyasztunk, elkezdődik a szervezet elsavasodása. Ez köszvényhez, reumatikus betegségek, epe- és vesekő , visszér tágulatok kialakulásához, érelmeszesedéshez, csontritkuláshoz vezethet. Egyes feltevések szerint ez bizonyos fajta rákbetegségek kialakulásának is alapját képezi.
Lúgosító (bázikus) hatású élelmiszerek:
- gyökér-zöldségek: burgonya, retek, sárgarépa
- zöldségek (kivéve kelbimbó, articsóka)
- gombák
- gyümölcsök (citrusfélék is mérsékelt mennyiségben)
- író, kefir, nyers tej, friss vaj
- gyógynövények (gyógyfűszerek, gyógyteák)
- szója készítmények
Savasító élelmiszerek
- ipari fehér cukor (édességekben, üdítőkben, készételekben is)
- állati zsír és fehérje (disznóhús, marhahús, pulykahús, hal)
- ipari margarinok és olajak
- sajtok (különösen a kemény sajtok)
- fehér liszt (ebből készült tészták, kenyér, sütemény)
- fehér rizs
- adalék anyagok, konzerváló szerek, ízesítő aromák
- alkohol
- kávé, fekete tea
- nikotin
Az egészséges étrend természetes, friss élelmiszerekre épül, valamint a szezonális termékeket részesíti előnybe. (A mélyhűtött zöldségek természetes értékük 90 %-át megtartják, szemben a konzerv termékekkel.)
Az élelmiszerek az egészséges konyhatechnika után is megtartják természetes értékeiket, a zöldségeket, húsokat párolni kell sütés helyett (a panírozott, magas hőmérsékleten, bő zsírban készített ételek teljes elhagyása ajánlott).
Mayr kúra alatti étkezés és teendők:
A szikkasztott tönkölybúza zsemlét ajánlatos vékony szeletekre vágni, amiből a leharapott darabkát 30-40-szer kell megrágni (ami megfelelő átnyálazást is jelent), majd egy-két kávéskanál élőflórás kefirt (vagy írót) vegyen a szájába. Reggel és délben az említett módon kell elfogyasztani 1-1 zsemlét és kb. 1,5 dl kefirt.
A vacsora megfelelő gyógytea (méz, citrom), kortyolgatva.
Az ötödik naptól vacsorára zöldséglét (főtt zöldég átszűrt leve) lehet a tea előtt kanalazgatva, kortyolgatva fogyasztani. Természetesen egész nap gyógyteával kell kiegészíteni az étrendet, a napi folyadék-bevitel kb. 3 liter legyen.
Ebéd előtt 1 órán keresztül has-borogatást ajánlatos alkalmazni, melynek célja az emésztőszervek aktivizálása valamint a hasüreg vérellátásának fokozása. Ennek módja, hogy egy melegvizes palackot (kb. 60 °C fokos vízzel megtöltve) az alhasra, majd a máj környékére téve kényelmes testhelyzetben kell pihenni kell.
Has-masszázst kell végezni reggel, felkelés előtt, délelőtt a has-borogatás előtt, illetve este, lefekvés előtt., melynek időtartama kb. 10 perc legyen.
Forrás - veg.hu
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- yumeiho masszőr
- Bach virágterapeuta
- grafológus