Az epebetegek étrendje - epebántalmak
A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigyes szerve, mely az anyagcsere folyamatokban, méregtelenítésben és egyes vegyületek termelésében játszik fontos szerepet.
Alsó felszínén helyezkedik el az epehólyag, egy körte alakú üreges szerv, mely a májban termelt epét tárolja az étkezések közötti időszakokban.
Mivel az epe a zsírok emésztésénél játszik szerepet, nagyon fontos, hogy az epekímélő étrendet úgy állítsuk össze, hogy minél kevesebb zsírt vigyünk be Akut epehólyag-gyulladás vagy epeköves roham után, a görcsös állapot ideje alatt szigorú koplalásra van szükség.
A máj termeli az epét, onnan az epevezetéken keresztül előbb az epehólyagba jut, majd az epehólyag falában lévő izomzat szabályozza, hogy az étkezések alkalmával mennyi epének kell jutni a patkóbélbe, vagyis mennyi epe kell a zsírok emésztéséhez. Ha az epe valami miatt nem tud ürülni, az alkotórészeinek összetétele megváltozik, ami kőképződést eredményez vagy gyulladás alakulhat ki. Ilyen epebetegségek az akut és heveny epehólyag gyulladás, epeút gyulladás és epeút-elzáródás.
Általános irányelvek az epebetegek étrendjéhez
Az epe a zsírok emésztésében játszik fontos szerepet, ezért elengedhetetlen az epekímélő étrendnél, hogy a zsírbevitelt csökkenteni kell. Ennek érdekében, kevesebb olajt használjunk az ételek készítésénél, vagy válasszunk inkább növényi eredetű zsiradékokat. Ugyanis ezek csökkenteni tudják a koleszterin koncentrációt, így meggátolják a kövek kialakulását. Elsősorban párolással készítsük el ételeinket, ne pedig főzzük és süssük, lehetőleg hagyjuk ki az étrendből a zsíros szalonnákat, sonkákat, zsíros húsokat, a tejszínt és édes, krémes, csokoládés süteményeket. Ha csökkentjük a zsírok bevitelét, az elhízás elkerülhető lesz, ami egy rizikófaktora az epebántalmaknak.
A túlzottan sok édesség (cukor, csoki, sütemények) fogyasztása sem ajánlott, mert kedvezőtlenül befolyásolja az epebetegségek lefolyását, a túlzottan sok édesség izgatja a gyomor és belek nyálkahártyáját. Viszont a zöldségek, gyümölcsök rosttartalmuk miatt jó hatással vannak a belek működésére, így a szorulás elkerülhető. Gyakori tünet az epepanaszokkal küszködő betegeknél a székrekedés. Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök melyek puffadást okoznak, lehetőleg kerüljük ezek fogyasztását, vagy fedő nélkül kell főzni, így a gőzzel távozik a puffadást okozó anyag. Ahhoz hogy az epehólyag tudjon ürülni, fontos hogy naponta többször, legalább 4-5 alkalommal étkezzünk és inkább keveset.
Akut epehólyag gyulladás esetén
Amikor akut epehólyag gyulladás van, vagy éppen levonult egy görcsroham, természetesen nem elég betartani ezeket az útmutatókat. Például görcsös állapot idején szigorúan koplalni kell vagy a legjobb, ha folyékony táplálékot veszünk magunkhoz. Viszont szénsavas italokat tilos ilyenkor fogyasztani és tejet sem célszerű. Elsősorban teát, diétás rántott levest, amiből kihagyjuk a zsírt, gyümölcsleveseket, zöldségpürét. Majd fokozatosan át lehet térni a szilárd ételekre, de még növényi zsiradékot se együnk ilyenkor, és teljesen zsírmentesen főzzünk. Gyakran együnk, de keveset és lehetőleg fűszer nélkül készítsük el ételeinket. Pl. paprikát, hagymát, keltésztákat, hideg italokat és alkoholt kerüljük, viszont javasolt ilyenkor a héjában főtt burgonya, sütőben sült krumpli, főtt rizs, aludttej, kefir, joghurt, napi 5 dl tej.
Epeműtét után a tea, zsírtalan levesek fogyasztása ajánlott, majd később át lehet térni a javasolt előírásoknak megfelelően elkészített ételekre.
Idült epepanaszok esetén
Idült panaszoknál is vannak általános szabályok, amit be kell tartani, de sok múlik a tűrőképességen is. Ebben az esetben a beteg döntheti el, melyek azok az ételek, amelyek neki panaszokat okoznak, így azokat ki tudja hagyni az étrendjéből, így az állapota javulni tud. Azért van szükség a diétára, mert így elősegíthető az epe kiürülése és a görcsök kialakulása.
A dietetikusok három csoportra osztják az ételeket.
- nem javasolt ételek
- panaszt nem okozó ételek
- egyéni tűrőképességtől függő ételek
Egyéni tűrőképesség függvénye a tej, vaj, tojás, margarin, paradicsom, nyers saláták, paprika, gomba, mustár, ánizs, rostos gyümölcslevek.
Javasolt – nem javasolt étrendek epebántalmak esetén
Húsok
Javasolt fogyasztani: grillezett gyenge húsokat, főtt, párolt borjú, marha vad húsokat, baromfikat bőrük nélkül,(pulyka, tyúk,) nyúl húsokat,
Kerülni kell: panírozott húsételeket, zsíros húsokat, füstölt szalonnát, kövér sonkát, liba, kacsa, szarvas, erősen fűszerezett vagy füstölt kolbászokat, borjúnyelvet, sült rántott, pirított húsokat.
Halak
Javasolt fogyasztani: a sovány halféléket, pl. a pisztrángot, csukát,. Lepényhalat, tőkehalakat, de lehetőlege ezeket is párolva.
Kerülni kell: a zsíros hal fajtákat, pontyot, angolnát, szardíniát, tonhalat, halsalátákat, szardellát, savanyú halmarinád
Tésztafélék
Javasolt fogyasztani: a könnyű tésztaféléket, kekszet, pudingokat, kevert tésztákat, búzadarát, rétest, krumplistésztát,
Kerülni kell: leveles tésztákat, töltött tésztákat (főleg a dióval, mákkal töltötteket) élesztős tésztákat, csokoládés tészták, vajkrémes, tejszínhabos tészták zsírban sült tészták, zsíros (lángos, fánk), krumplis, felfújós tészták, mint pl. a friss élesztős tészta.
Köretek
Javasolt: tészta félék, nokedli, omlós zsemlemorzsa, dara, túrós gombóc, krumplis gombóc vagy nudli (ha nem zsírban sült). Krumpli, rizs
Kerülendő: minden zsírban sült köret (krokett, sült krumpli stb.)
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- kineziológus
- grafológus
- asztrológus