Epebántalmak - Elönt az epe
Az epehólyagban kialakult epekő fő okai az epeúti pangás és az epehólyag működési zavara. Típusos epekőgörcs esetében jobb bordaív alatti fájdalom, hányinger, hányás, és gyakran láz is jelentkezik. Azonban nem minden epekő okoz ilyen jellegzetes tüneteket. Az epeköves betegek jó részénél semmilyen tünet sem jelentkezik. Gyakran ezeknek a néma epeköveknek a létezésére rutin vagy más okból elvégzett ultrahangvizsgálat során derül fény.
Ha ilyen panaszokkal küzd, fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljon. A modern diagnosztikai eszközök segítségével gyorsan és megbízhatóan tisztázhatóak a tüneteket okozó megbetegedések, így mód nyílik a minél előbbi, célzott kezelésre.
Melyek a legfontosabb epebetegségek?
Az epebetegség többfajta megbetegedés (epekövesség, epehólyag-gyulladás, epeút-gyulladás, epeút-elzáródás stb.) gyűjtőneve. Az epeúti megbetegedések között leggyakrabban az epekövesség fordul elő, gyakorisága miatt hazánkban népbetegségnek számít. A nők 20%-át, a férfiak közel 10%-át érinti. Az epekőképződésre számos tényező hajlamosít. Ilyen például:
- az elhízás
- a köszvény
- a cukorbetegség
- a terhesség
- a hormonális egyensúly megbomlása hormonpótló, fogamzásgátló gyógyszerek szedése
- a családi hajlam.
Gyakran kerül válaszút elé az epeköves beteg, nem tudja eldönteni, hogy műtesse meg magát, vagy inkább diétával próbálja még kihúzni egy ideig legalább.
Az epekövek eltávolítása történhet:
- gyógyszeres úton az epekövek feloldásával
- nagy lökéshullámmal történő kőzúzással
- műtéti úton.
A sebészi módszerrel való eltávolítás hagyományos útja az epehólyag eltávolítása a hasüreg megnyitásával. A laparoszkópos (hasi tükrözés során lézerkéssel veszik ki az epehólyagot), minimális behatolással járó műtét a betegeknek kevésbé megterhelő, és az operációt követő fájdalom lényegesen kisebb, a kórházi ápolási idő is megrövidül. A felépülés gyorsabb, és akár néhány nappal a műtét után a beteg képes a teljes értékű munkavégzésre. Az epeúti megbetegedések különböző kezelési módszerei mellett a gyógyításában az egyik alappillér a diétás kezelés. A megfelelően összeállított és betartott diéta segítségével az epebetegségekre jellemző panaszok és tünetek nemcsak enyhíthetők, hanem megelőzhetők is.
Epekímélő étrend
epegörcs szinte mindig kiadósabb, zsírosabb étkezés után következik be. Ennek elkerülésére a következőket ajánljuk. Nagyon fontos diétás szabály, hogy az epeköves beteg gyakran, de egyszerre csak keveset egyen. Ha az elfogyasztott étel mennyisége kevesebb, az epehólyag-összehúzódás mértéke is kisebb lesz. A diéta további sarkalatos pontjai az energia- és zsírszegény táplálkozás, mivel az elhízás hajlamosít az epekövességre, a zsiradék pedig az epehólyag összehúzódásának legerősebb ingere. Ezenkívül az újabb kövek keletkezése is meggátolható így, mivel az epekő kialakulásának kedvez, ha az epehólyagban az epe besűrűsödik, azaz ritkán ürül ki az epehólyag. Tehát az epekímélő étrend összeállításánál alapvető szempont a zsírbevitel csökkentése.
A diéta előterében a szénhidrátok állnak, elsősorban könnyen felszívódó élelmiszerek formájában, mint pl.: teljes kiőrlésű liszt, burgonya, rizs, méz, amennyiben engedélyezett, gyümölcs- és zöldséglevek, nyers gyümölcsök, kompótok. A túlsúlyos betegek étrendje legyen kalóriaszegény, ezekben az esetekben a zsírbevitel csökkentése mellett korlátozni kell a szénhidrátok fogyasztását is.
Étrendi javaslatok
A tejtermékek
Javasoltak a csökkentett zsírtartalmú tej (0,5-1,5%-os), joghurt, kefir, író, zsírszegény vajkrémek, krémsajtok (3-540%-os zsírtartalomig fogyasztható), túró, sovány sajtok, pl. tolnai köményes, fokhagymás sajt. Nem ajánlottak: ömlesztett és zsíros sajtok
Kenyérfélék, pékáruk
Javasoltak a félbarna, barna kenyér, Graham-kenyér, fehér kenyér, péksütemények, a másnapos kenyér, a kétszersült, a háztartási keksz. Az egyéni érzékenységtől függően a barna kenyereket előnyben kell részesíteni a fehér kenyérrel szemben. Nem ajánlottak: a frissen sült pékáruk, durva, nehéz, nedves, korpás kenyér, este pedig a sok magot tartalmazó fekete kenyerek sem javasoltak.
Tojás
Javasolt: heti 1-2 alkalommal lágyan. Nem ajánlott a kemény tojás, rántotta, tükörtojás, majonéz, majonézes tojás.
Zöldségek
Javasolt a sárgarépa, tök, spárga, gomba, fejes saláta, zsenge borsó és zöldbab, petrezselyem, kevés karfiol, kelbimbó vagy karalábé. Csak friss, fiatal zöldségeket használjunk! Kerülni kell a fás vagy felpuffadást okozó zöldségféléket, pl. káposzta, hüvelyesek, kelkáposzta. A nyers hagyma is gyakran vált ki panaszokat. Ezekből a növényekből felszabaduló illó zsírsavak és olajok teltségérzést, hányingert, puffadást válthatnak ki, de ha ezeket nyitott edényben készítjük el, az illóanyagok elpárolognak és megmaradnak az értékes rostok.
Gyümölcsök
Javasolt: alma, körte, déli gyümölcsök (narancs, mandarin, banán, grépfrút, füge, datolya), bogyós gyümölcsök, kompótok. Nem ajánlottak az éretlen gyümölcs, csonthéjasok, cseresznye, szilva, nyers sárgabarack, őszibarack.
Tésztafélék
Javasoltak a könnyű, zsírszegény tészták. Nem ajánlottak a zsírban sült tészták (fánk, lángos), vajas, csokoládés tészták, dióval, mandulával, mákkal töltött tészták, a friss élesztős tészták, mivel ezek felfúvódást okozhatnak.
Húsok
Legfeljebb ritkán baromfi, halak (tőkehal, csuka, pisztráng, tonhal). A főzés mellett ajánlott a sütőzacskóban, római tálban, a són, alufóliában és a roston való sütés, a grillezés és a párolás. Lehetőleg kerülni kell a sült, panírozott, rántott, füstölt húsok, a zsíros húsok vagy szárnyasok, pl.: sertés, liba, kacsa, szalonna, kolbászáruk, zsíros felvágottak, a halak közül a ponty, angolna, olajos szardínia, szardella fogyasztását.
Édességek
Javasolt a kandírozott gyümölcs, méz, lekvár, dzsem, ha ezek kiiktatását az étrendből társbetegségek, pl. cukorbetegség nem indokolják. Nem ajánlottak a csokoládé, marcipán, fagylalt, tortafélék, tejszínhabos és krémes édességek.
Italok
Javasolt a sovány tej, tejeskávé (csak a maláta- és cikóriakávé), tea (világos tea, gyógytea), nem szénsavas ásványvíz, és amennyiben nem okoz panaszt, hígított gyümölcs- és zöldséglevek. Nem ajánlottak az alkoholtartalmú italok, erős tea, illetve feketekávé, szénsavas üdítők.
Fűszerek
Javasolt mindenféle konyhanövény, pl.: petrezselyem, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, metélőhagyma használata. Nem ajánlottak nagyobb mennyiségben vöröshagyma, fokhagyma, mustár, piros paprika, bors, curry, erős mártások (ketchup, Worchester-szósz) és a csípős fűszerek fogyasztása.
Diéta görcs után és gyulladás esetén
Az epeköves rohamot követően, illetve epehólyag-gyulladás esetében az első 1-2 napban legjobb a szilárd táplálékot elhagyni. Ugyanakkor nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel: gyógytea, szénsavmentes ásványvíz és kevés hígított gyümölcslé kis adagokban, kortyonként. Az ezt követő napokban a panaszok, tünetek hevességétől függően lehet bevezetni az étrendbe a szilárd táplálékot. A diéta legyen szigorúan fűszer- és zsírszegény, beleértve a növényi zsiradékokat is. Szerepelhet az étrendben burgonya, főtt rizs, kétszersült, hígított zöldség- és gyümölcslevek.
A tünetek enyhülése esetén főzeléknövények is fogyaszthatók, esetleg kis mennyiségben nem puffasztó gyümölcsök, kompót. epekőroham esetén a panaszok megszűnése után vissza lehet térni az epekímélő diétára. epehólyag-gyulladás esetében a következő lépcsőben kiegészülhet a diéta sovány tejtermékekkel: túróval, kefirrel, natúr joghurttal, tojásfehérjével és zsírszegény felvágottakkal, húskészítményekkel. Már kevés fűszer is használható, főként a friss zöldfűszerek ajánlhatók. A gyulladás kezdete után, egy hét elteltével az étrendet lehet bővíteni sovány tejjel és tejtermékekkel. A panaszok, tünetek megszűntével az epekímélő diéta elveit kell követni.
Diéta epehólyag-eltávolítás után
epehólyag-eltávolítás után az epehólyag nem tölti be tároló funkcióját, tehát az epecsorgás folyamatos. Aktuálisan több vagy kevesebb epe van az emésztés során jelen, mint amennyire az elfogyasztott étel feldolgozásához szükség lenne. Az epekövesség tüneteihez hasonló tünetek léphetnek fel, ilyenkor postcholecystectomiás szindrómáról, azaz epekő-eltávolítást követő tünetegyüttesről beszélünk. Az epekövességre hajlamos egyéneknél fennáll a kőújraképződés veszélye az epeutakban (néhány hónap után az epevezeték kitágul, átveszi az epehólyag szerepét, és visszaállhat az étkezések utáni, szabályozott epeürítés), ezért érdemes az epekő kockázatát csökkentő epekímélő étrendet betartani. A diétás rendszabályok betartása mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás is, a mozgásszervek állapotának, az életkornak megfelelő szabadidős sporttevékenységek, kondicionáló torna, gyógytorna, úszás, séta. dr. Lakosi Gabriella
Diétás tanácsok epepanaszok idejére
Sokak számára jelent kellemetlen perceket a főként étkezés után jelentkező puffadás, teltségérzet, hányinger, hasi diszkomfort érzés, fájdalom. E panaszok hátterében többek között a máj és az epeutak megbetegedései is állhatnak.
Milyen zsiradékokat fogyaszthat az epebeteg? Ajánlatos a növényi eredetűeket használni: margarinokat, hidegen sajtolt kukorica-, napraforgó-, búzacsíraolajat. Ezek a tápanyagok gazdagok telítetlen zsírsavakban! Általában 40 gramm főzőzsír és 20 gramm kenőzsiradék elfogyasztása ajánlott naponta.
- Az ételeket ajánlatos párolni, főzni, grillezni, a rántás helyett a habarást kell előnyben részesíteni. Készülhetnek az ételek száraz rántással, diétás rántással (zsiradék nélkül, pirított liszttel) vagy hintéssel is.
- A fűszerezéssel mértékletesen bánjunk, kerüljük az erős, csípős fűszereket!
- Az epebetegek minden olyan ételt kerüljenek, amelyek saját tapasztalataik szerint panaszokat okoznak. Tej, tojás, olaj, vaj, margarin, gomba, kelvirág, paradicsom, paprika, hagyma, kapor, mustár és különböző rostos gyümölcsök az egyéni tűréstől függően fogyaszthatóak.
EXTRA TIPP
Epepanaszok idején különösen jótékony hatású minden olyan teakeverék, mely görcsoldó, epeürülést elősegítő és gyulladáscsökkentő gyógynövényeket tartalmaz. Az alább felsorolt növényekből azonos mennyiséget keverjünk össze, s fél liter forró vízzel forrázzunk le 1 púpos evőkanálnyit. 10 perc állás után szűrjük le, édesítetlenül étkezés után fogyasszuk el. Ha epepanaszok jelentkeznének, érdemes kúraszerűen 3-4 hétig mindennap meginni belőle 3-4 csészényit. Gyermekláncfű, angelika, tárnics, apróbojtorján, borsmenta körömvirág, kamilla.
Forrás - Ideál - Reforméletmód magazin Celsus Kft.
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- asztrológus
- yumeiho masszőr
- Bach virágterapeuta