Az omega-zsírsavak javíthatnak a szív- és érrendszeri problémákon
Az omega olajok (zsírsavak) többszörösen telítetlenek, szénláncaikban kettő, vagy több kettős kötés található. Minél több a kettős kötés, annál "folyékonyabb" az olaj szobahőmérsékleten, annál alacsonyabb a dermedéspontja.
Kémiai szempontból a zsírok és olajok a glicerinnek a különböző zsírsavakkal képzett észterei. Ezeket a vegyületeket szervezetünk nem képes előállítani, kizárólag a táplálékkal vihetők be, ezért is nevezik őket esszenciális zsírsavaknak.
A többszörösen telítetlen olajok három fő fajtája az omega-3, az omega-6, és az omega-9 olajok. Ezek molekulaszerkezetükben abban különböznek egymástól, hogy a zsírsavmolekulában más-más helyen van az első kettős kötés.
- Omega-3 olajokat tartalmaz a tengeri állatok olaja, a friss, nem szárított alga, a lenmag és olaja, a repceolaj, a dió és egyes zöld leveles zöldségek is (porcsin)
- Omega-6 olaj bőségesen található a növényi olajokban (napraforgó-, kukorica-, földimogyoró-olaj), és a belőlük készült élelmiszeripari termékekben, így ezekből nem szenvedünk hiányt. Habár minden omega olaj létfontosságú a szervezet számára, kultúránk rengeteg omega-6-ot fogyaszt, omega-3-at viszont alig. Ez a felborult egyensúlyi helyzet a krónikus betegségek melegágya
- Az omega-9 olaj forrása általában a hidegen sajtolt (extra) szűz olajok, például az olívaolaj, avokádóolaj, mandulaolaj.
Miért jók az omegák?
Régóta ismert tény, hogy a sok halat és tenger gyümölcseit fogyasztó népcsoportok egészségesebbek és hosszabb életűek. Az 1970-es években a grönlandi eszkimók között végzett vizsgálat megmutatta, hogy közöttük hihetetlenül ritka a szívbetegség, a depresszió, Chron-betegség és több más úgynevezett civilizációs betegség. Annak ellenére, hogy egyoldalúan táplálkoznak, rengeteg zsírt esznek és nehéz körülmények között élnek. Kiderült, hogy az általuk fogyasztott élelem tele van omega-3 olajokkal.
Ezután kezdtek az omega-3 olajra, mint gyógyszerre tekinteni, mivel adagolását követően a következő betegségekben javulás állt be:
- ízületi gyulladás
- érelmeszesedés
- magas vérnyomás
- magas koleszterin- és vérzsírszint
- szívbetegségek
- túlsúly
- Alzheimer-kór
- depresszió
- skizofrénia
- kettes típusú cukorbetegség
- asztma
- allergiák és egyéb immunbetegségek
- zöldhályog
- érzékeny bél szindróma
- menopauza utáni tünetegyüttes
- csontritkulás
- száraz bőr, ekcéma
Az omega-zsírsavak jótékony hatásainak oka az erek falának letisztulását követő hatékonyabb és akadálytalanabb vérkeringés. Emellett a halolaj nagymennyiségű linolénsavat tartalmaz, ami EPA-vá (eicosepanteanoic sav) és DHA-vá (docohexaenoic sav) alakul. Ezek a zsírsavak a prosztaglandin hormonok termeléséhez szükségesek. Testünkben az alfa-linolénsavból képződnek, és esszenciálisak a normális agyi funkciókhoz és szintén érintettek a vérnyomás szabályozásában és az immunválaszban.
Mi a helyzet az egészséges emberekkel? Az esszenciális zsírsavak optimális arányban történő fogyasztásának szokássá tételével az élettartam, az egészség és a szellemi és testi frissesség egyaránt fokozható, növelhető. A kisgyermekeknek különösen szükségük van az omega 3 zsírokra, amelyek az idegrendszer elsődleges építőelemei.
A kutatók már régóta vizsgálják az esszenciális zsírsavak jótékony hatásait
Egy 233 főn végzett tanulmány szerint azoknál, akik két éven keresztül naponta szedtek egy adag halolajat, kevesebb volt a szívkoszorúér-komplikációk - infarktus, stroke - száma. Mindössze kettőnek voltak komplikációi, szemben a placebót szedők 7 főjével, akik más zsírsavakat kaptak, olyanokat, amelyek az "átlagos európai étrendben szerepelnek". A legtöbb beteg ezzel egyidejűleg koleszterinszint-csökkentőket is kapott, sokuknak előzőleg már eltávolították a rögöt az artériájukból.
Az, hogy pontosan hogyan is fejti ki áldásos hatását a halolaj, mindmáig nem teljesen tisztázott, ám a tudósok sejtették, hogy valamilyen módon az elzáródott ereken segít. Minden valószínűség szerint olyan kémiai változásokat is előidéz az erekben, amelyek elősegítik azok tágulását. A dr. Clemens von Schacky vezette német orvoscsoport röntgenfelvétellel vizsgálta meg a betegek szívartériáit a tanulmány kezdetén és végén. Azt állapították meg, hogy két év elteltével a halolajat szedő betegek artériáiban átlagosan több hely volt a véráram számára.
Dr. Robert Vogel, a baltimore-i University of Maryland kardiológusa egyetértett azzal, hogy az omega-3 zsírsav, élelmiszer vagy kapszula formájában, igen jó kiegészítője a szívbetegek kezelésének.
alternativgyogymodok.hu
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- Bach virágterapeuta
- kineziológus
- yumeiho masszőr