A fogszuvasodás globális népbetegség
Öt dologra kell vigyázni a megelőzéskor... A fogszuvasodás egyike a világon legelterjedtebb betegségeknek, bár a felvilágosító kampányoknak és a megelőzésnek köszönhetően a fejlett országokban gyakorisága jelentősen csökkent, és már több ország elérte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2000-re kitűzött célját, miszerint a 12 éves gyermekeknek ne legyen háromnál több szuvas, eltávolított vagy tömött foguk.
A fogszuvasodás akkor következik be, ha a fogak ásványianyag-tartalmát kioldó, úgynevezett kariogén tényezők túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat termelő tényezőkkel szemben, és felborul az egyensúly. Ilyenkor a fogzománc fokozatosan elveszti ásványi anyagait, majd elvékonyodik és áttörik.
A fogak elleni "támadás" erőssége öt tényezőtől függ, melyek a következők: a lepedék, a szén-hidrát, a táplálék visszamaradása a szájban, az étkezések gyakorisága és a védőtényezők hiánya.
Lepedék: A fogszuvasodás akkor következik be, ha a szájban baktériumok vannak jelen, melyek lebontják a szénhidrátokat, savat és egy ragadós anyagot termelnek, mely hozzájárul a lepedék képződéséhez. A lepedékben a baktériumok tovább élnek és termelik a savakat.
Szénhidrát: Az erjeszthető szénhidrátot tartalmazó ételek és italok hozzájárulnak a savtermeléshez.
Táplálék visszamaradása a szájban: Az időtartam, mely alatt a táplálék a szájban marad, befolyásolja a fogszuvasodást. Minél hosszabb ideig van a táplálék a szájban, annál nagyobb károsodást okozhat.
Étkezések gyakorisága: Minél gyakoribb a savtermelést fokozó táplálékok fogyasztása, annál nagyobb a fogszuvasodás mértéke. A gyakori savas támadások növelik az ásványi anyagok kivonásának idejét és csökkentik a helyreállítás esélyét.
Védő tényezők hiánya: A kariogén tényezőket különböző védő tényezők ellensúlyozzák: a nyál (hat a baktériumokra, foglepedék képződésére és a fogzománc szerkezetére), a fluorid (erősíti a fogzománcot, elősegíti az ásványianyag-tartalom helyreállítását, megakadályozza a baktériumok szaporodását és savtermelését), a foglepedék eltávolítása (fogmosás és szájöblítés) és a barázdazárók alkalmazása (a fogzománc barázdáit és gödröcskéit kitöltő védőbevonatok). Ezek hiánya hozzájárul a fogak gyorsabb romlásához.
Tudta-e, hogy
- a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz
- a fogromlás kockázata megnő sportolók esetében (akik gyakran savas hatású, energiát adó sportitalokat fogyasztanak), és a testsúlyukat hányással fenntartóknál
- az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat
- az üdítők és a tea lassú ivása jobban károsítja a fogakat, mint ugyanezen italok gyors elfogyasztása, mivel a fogak hosszabb ideig érintkeznek a savakkal
- az étkezések között elnassolt cukormennyiség jobban károsítja a fogazatot, mint amikor ugyanennyi cukrot a főétkezések keretén belül fogyasztunk el
- egy Hollandiában végzett kutatás kimutatta, hogy az egészséges fogazatú gyerekek száma nem nőtt abban az időszakban sem, amikor a fogorvosok a cukorfogyasztás mérséklésére buzdítottak
Forrás - HáziPatika.com
Kapcsolódó
Hírek
- Fogszuvasodás - Romló foghelyzet - Beszélgetés dr. Papp Erzsébet fogorvossal
- Fájdalommentes fogtömés - fogszuvasodás
- Sajtfogyasztással kevesebb a fogszuvasodás
- Fognyűvő gombák - fogszuvasodás
- Kőkorszaki eredetű a fogszuvasodás
- Fogszuvasodás - A fogorvosok nem ajánják a szénsavas italokat
- Szőlőmajszolással a fogszuvasodás ellen
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- yumeiho masszőr
- asztrológus
- grafológus