A táplálék-kiegészítők szerepe a rheumatoid arthritis megelőzésében
ROCHESTER, USA. A rheumatoid arthritis (RA) az ízületek állandó gyulladása, ami esetenként a környező csontok és porcok pusztulásához vezethet. Bizonyíték van arra, hogy a szabad gyökök támadása (oxidatív stressz) és a gyulladást elősegítő citokinek a fő bűnösök.
Három amerikai egyetem nemrégiben fejezett be egy tanulmányt, amelyben megvizsgálták, vajon az étrendi antioxidánsok vagy táplálék-kiegészítők csökkenthetik-e az RA kockázatát, azzal, hogy felveszik a harcot az oxidatív stressz és a gyulladás ellen. Tanulmányukban 29 368 középkorú nő vett részt, akik 1986-abn kapcsolódtak a kísérlethez, amikor is felmérték étrendjüket és azt, mennyi táplálék-kiegészítőt fogyasztanak. A nőket 1997 végig követték, ekkor 192 RA-esetet diagnosztizáltak. A betegség kezdetének átlagos kora 68 év volt, a két szélső érték pedig 57 és 79 év.
Az étrend és a táplálék-kiegészítők szedésének elemzése erős fordított összefüggést mutatott ki a béta-kriptoxantin nevű karotenoidnak a táplálékkal a szervezetbe jutásával. Azoknál a nőknél, akik több mint napi 87 mikrogrammot fogyasztanak, 41 százalékkal alacsonyabb az RA előfordulása, mint azoknál, akik napi 40 mikrogrammnál kevesebbet. A citrusfélék, különösen a narancs jó forrása a béta-kriptoxantinnak. A napi 15 mg cink fogyasztása statisztikailag szignifikáns módon, 61 százalékkal csökkentette az RA előfordulásának kockázatát, míg a réz is jelentős csökkenési trenddel járt együtt. Különös, hogy az étrenddel bevitt nagy mennyiségű cink fogyasztása nagyobb kockázatot jelentett RA szempontjából, ami talán arra utal, hogy a cinkben gazdag ételekben valószínűleg vegyületekben van jelen a cink, ami növeli az RA kockázatát. A keresztesvirágú zöldségfélék fogyasztása is védő hatásúnak bizonyult, havi 3 vagy annál több adag brokkoli 35 százalékkal csökkentette a kockázatot szemben a havi két alkalomnál kevesebb fogyasztással.
A kutatók megállapítják, hogy a béta-kriptoxantin fogyasztása cink-kiegészítéssel jelentős mértékben csökkentheti a rheumatoid arthritis kialakulását.
Forrás - IHN magyar kiadás 2003;12(6) International Health News
Kapcsolódó
Hírek
- Fájnak az ízületeim! - köszvény
- Köszvény (artritisz urika)
- Hasznos tudnivalók ízületi betegségekről - arthritis, arthrosis, reuma
- A táplálék-kiegészítők szerepe a rheumatoid arthritis megelőzésében
- A hosszan tartó anyatejes táplálás csökkenti a rheumás arthritis kockázatát
- Rheumatoid arthritis - Hatékony módszer a kezelésre
- A kutatók szerint a kávé növeli az arthritis kockázatát
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- kineziológus
- grafológus
- asztrológus