Mit tegyünk ételmérgezés esetén?
A közönséges ételmérgezés tünetei, a gyomor- és bélgörcsök, émelygés, hányinger és szédülés egy-két nap alatt megszűnnek. A gyermekek és idősek esetében, vagy a legyengült szervezetű embereknél azonban a mérgezés az átlagosnál sokkal súlyosabb lefolyású is lehet.
Orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi tüneteket észleljük:
- Nyelés- és beszédzavar, légszomj, látásromlás, izomgyengeség vagy bénulás, különösen akkor, ha gombát vagy tenger gyümölcseit fogyasztottunk.
- 38 fok feletti láz.
- Folyamatos vagy gyakori hányás – amikor már a víz sem marad benn.
- Egy-két napon túl tartó, súlyos hasmenés.
- Tartós alhasi fájdalom.
- Kiszáradás – állandó szomjúságérzet, száraz száj.
- Véres hasmenés.
Mit tegyünk ételmérgezés esetén?
A baktériumok izgatják az emésztőrendszer nyálkahártyáját és jelentős vízveszteséget okoznak. A kiszáradás megelőzése érdekében a folyadékot pótolni kell. A tiszta víz a legjobb, de ihat szűrt almalevet, erőlevest is. A szénsavmentes kóla, eddig még fel nem tárt okból nyugtatja a gyomrot. A folyadékot lassan, apró kortyokban vegyük magunkhoz.
A hányással, hasmenéssel nem csak folyadékot, hanem fontos ásványi sókat is veszítünk. A kálium, nátrium és a glükóz pótlására otthon is elkészíthetjük a gyógyírt: gyümölcslében (kálium) keverjünk el fél kiskanálnyi mézet (glükóz) és egy csipet konyhasót (nátrium).
Engedjük, hogy a szervezet magától megszabaduljon a kórokozóktól! Ne használjunk savlekötőt, mert ezek közegében gyorsabban szaporodnak a baktériumok. Mellőzzük a hasmenés elleni szereket, mert ezek gátolják a kellemetlen, de hasznos folyamatokat.
A hasmenés és hányás elmúltával visszatér az emberétvágya. A lábadozás alatt fogyasszunk könnyű fogásokat. Kerüljük a gyomrot megterhelő magas rosttartalmú, fűszeres, savas, zsíros, cukros és tejes ételeket. Ilyenkor a legjobb a pirítós, kétszersült, háztartási keksz, főtt krumpli.
Nézzünk körül a saját házunk táján!
A köznyelvben ételmérgezésnek nevezett tünetegyüttest az ételben megtelepedett vagy túlszaporodott baktériumok okozzák, leggyakrabban Staphylococcus és szalmonella. Szervezetünkbe bejutva megtámadják a gyomor- és béltraktust, a szervezet pedig védekezni próbál.
Fogadjuk meg az alábbi pár egyszerű tanácsot, hogy saját konyhánk ne legyen ételmérgezés forrása!
- Alapszabály: mielőtt ételhez nyúlunk, mossunk kezet. Ne csak étkezés előtt, hanem már az étel előkészítésénél is.
- Ne együnk nyers halat, húst, tejet, tojást tartalmazó ételeket. A repedt héjú tojást dobjuk ki.
- Alaposan süssük, főzzük meg az ételt, a hűtőnkben legyen elég hideg.
- Vigyázzunk, hogy a hús leve ne csöpögjön rá más ételre, a húsos vágódeszkát a munka végeztével azonnal mosogassuk el forró vízben.
- A fagyasztott élelmiszereket a hűtőszekrényben olvasszuk ki.
- A könnyen romló élelmiszert (tejtermékek, majonézes ételek, tojás) soha ne hagyjuk kinn, azonnal tegyük vissza a hűtőbe.
alternativgyogymodok.hu
Kapcsolódó
Hírek
- Nincs egyetlen kapcsolódó hír sem...
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- asztrológus
- kineziológus
- yumeiho masszőr