Makrobiotika - az egészséges hosszú életért
Minden fűszer, zöldség, gyümölcs stb. több alkotórészből áll, és ezek hatással vannak egyes szerveinkre. Ismeretük fontos, hiszen ha tudom azt, hogy például melyik étel alkotóeleme a ciszta képzője, akkor annak elkerülésével el is tudjuk mulasztani úgy, hogy megvonjuk szervezetünktől azt a anyagot. A csontritkulás másik kényes kérdés napjainkban. Nos, a makrobiotika által összeállított étrenddel ez is csökkenthető, és elkerülhető az időben való helyes táplálkozás elkezdésével. Sok makrobiotikus étrendet követő számol be gyógyulásokról, az egészséges mértékű fogyásról, nem beszélve az energia adta lendületről.
A megfelelő rágásmennyiség betartásával a leghatékonyabban juttatjuk be gyomrunkba az ételeket. Ily módon nagymennyiségű étel elfogyasztása után sincs a gyomrunknak kellemetlen telítettség érzése. Másfajta étkezés után sokan igen fáradttá válnak, inkább lepihennének. Makrobiotikus ételek elfogyasztása után a fáradtságérzés elmarad.
Sok híresség fogyasztja manapság a makrobiotika filozófiáján alapuló étrendet, említve néhányat: Madonna és családja, Nicole Kidman, Tom Cruise, Steaven Seagal, Gwyneth Paltrow, és még nagyon sokan. A Ritz Carlton és a Prince Hotel láncok éttermi ajánlataiban megtaláljuk a makrobiotikus fogásokat, amelyeket szigorú ellenőrzés alatt készítenek el.
Mit, mikor és miért együnk?
A burgonya nem csak azért nem jó, mert éjszaka növekszik (nagyon kevés növény rendelkezik ezzel a tulajdonsággal) és emiatt az embert aktívvá teszi éjjelre, hanem savasítja a vért, ami kálciumot von ki a csontokból. Kifejezetten káros csontritkulásos betegeknek. Ugyan ez a hatása a paradicsomnak, paprikának, padlizsánnak és a spárgának is.
A barna rizs a legharmonikusabb gabona, vitaminok mellett sok fehérjét is tartalmaz. Kis túlzással azt is mondhatnánk, ha ezentúl csak barna rizst fogyasztanánk, akkor is életben maradnánk, hiszen rengeteg energiát ad. Készülhet belőle rizstej is, ami egészségesebb a tehéntejnél, és még az anyatejet is pótolhatja.
Evett már fehér retket párolva?
A makrobiotikus étrend a következőkből áll:
- 40-60% gabona: barna rizs, köles, árpa, búza, zab, hajdina, kukorica
- 20-30% zöldségek: elsősorban főzve, párolva, kisebbik része nyersen úgy összeállítva, hogy egyensúlyban legyen gyökeres és leveles zöldségek
- 5-10 % bab és bab készítmények,
- kis mennyiségben tengeri algák, amelyek nagyon gazdagok ásványi anyagokban
- fűszerek: tengeri só, szójaszósz
- erjesztett sós zöldek: kis mennyiségben főétkezések után,
- növényi olajok, de csak kis mennyiségben,
- gyümölcsök: helyi termesztésű és érési időben,
- hal és tenger gyümölcsei,
- magvak, mogyorófélék kis mennyiségben,
- édesség: főleg gabona származékok.
A makrobiotikus étrenddel az ember tartós egészséget és hosszú kiegyensúlyozott boldog életet élhet. Az vagy, amit megeszel!
alternativgyogymodok.hu
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- grafológus
- családállítás
- kineziológus