Jin vagy jang típus vagy? Legyen az étrend a gyógymód! 2.
Táplálkozási tanácsok jang típusúak számára.
A jang típusúak:
- gyorsan felhevülnek
- előnyben részesítik a hűvös éghajlatú vidékeket és a hűvös évszakokat
- kedvelik a friss és hideg ételeket és frissítőket
- heves érzelmeik annyira felgyülemlenek, hogy már fizikai megterhelést okoznak
- gyakran fogja el őket forróság és sokat izzadnak
Aki ebbe a típusba tartozik, annak ügyelnie kell az ételeik folyadéktartalmára
A lehetőleg minél rövidebb főzési időt igénylő étel tartalmazzon mindig kellő mennyiségű folyadékot, szaftot. A rövid idő alatt, párolással elkészített egytálételek növelik az étel jin tartalmát és elnyomják a jang-energiát. Az ételhez adott kis mennyiségű, rövid ideig párolt, ropogós zöldségek pedig frissítő hatásúak.
A húsfogyasztás forró jang energiát ad. A jang típusúaknak épp ezért a marha-, sertés-, vagy egyéb húsok helyett gyakrabban kell halfogyasztással biztosítani a fehérje szükségletet. Ha a halat párolva készítjük el /halalap lében párolva/ tovább növelhetjük a jin mennyiséget.
Grillezett vagy erősen átsütött fogásokat ritkán fogyasszanak, mindig bőséges folyadékmennyiséget tartalmazó, frissítő hatású körettel kombinálva, de egy tálka friss primőr saláta kellő mennyiségű jin-energiával korlátozza a fogás jang-energiáját.
A hűsítő hatású fűszernövények, például a menta vagy a kapor, „lehűthetik” a „forró” ételeket. Az erős ízű fűszerek szétosztják az energiát, és oldják a szervezetben kialakult blokádokat. A hírtelen jött hőhullám arra utal, hogy az erős fűszer hatása szétáramlik, és elősegíti az ellazulást.
Óvatosan az élvezeti cikkekkel!
Az élvezeti cikkek -kávé, tea, alkohol, dohány- sajnos mind jang típusúba tartoznak és vízelvonó hatásúak. A jang típusúaknak ezért célszerű ezeket csak kis mennyiségben fogyasztaniuk, s azt is kellő mennyiségű víz kíséretében.
A könnyű, száraz fehérboroknak alacsony az alkoholtartalmuk, és hűsítő hatásúak. Ezért elősegítik a szervezetben blokkolt energiák szétszóródását, a pangások oldását. Közepes alkoholtartalmú (kb. 10%-os) borból férfiaknak napi 4 dl, nőknek napi 3dl átlagos fogyasztás tekinthető kedvezőnek.
A semleges kategóriájú ételekből tetszés szerinti mennyiség fogyasztható, teljes mértékben kerülendők a jang-hangsúlyos, azaz a forró és meleg ételek.
A jang típusúak várjanak az étkezés megkezdésével, míg kisség kihűl az ételük.
Csörnyei Ida
természetgyógyász, családfelállító terapeuta
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- yumeiho masszőr
- családállítás
- grafológus