Jin vagy jang típus vagy? Legyen az étrend a gyógymód!
„Az étkezés maga a mennyország”- tartja egy kínai közmondás. A táplálkozás nemcsak az életben maradást, a jóllakottságot biztosítja, hanem egyéb sajátságokkal is rendelkezik.
Az ősi kínai kultúra és filozófia e sajátságait tükrözik a következő szólások:
- „ami keserű a szájnak, egészséges a szívnek”
- „a savanyú vidámmá tesz”
Az öt elemen alapuló táplálkozás illeszkedik a különböző életkörülmények között élő egyének igényeihez, hiszen más táplálkozásra van szüksége egy gyermeket váró fiatalasszonynak, mint égy magas lázzal ágyban fekvő gyermeknek.
A táplálkozásnak illeszkednie kell az évszakokhoz is. Az öt elemen alapuló táplálkozás éppen ezt kínálja a követőinek.
Gyógymóddá tehetjük táplálkozásunkat, azaz úgy étkezhetünk, hogy minden élethelyzetben biztosítsuk testünk, szellemünk és lelkünk egészségét. Az ősi kínai táplálkozás arra figyel, hogy a táplálékok miképpen aktivizálják, őrzik meg és újítják meg az energiákat. A bevitt táplálék csak akkor fejtheti ki tökéletesen hatását, ha a test készen áll a táplálék befogadására és hasznosítására. Ezért az is nagyom fontos, hogy a szervezet alkalmas legyen a táplálék hasznosítására. Az öt elemen alapuló táplálkozás célja, hogy egész életen át harmonikus egyensúlyt biztosítson. Ehhez nincs általános szabály, kinek-kinek magának kell rájönnie arra, mire van leginkább szüksége.
Az öt elemen alapuló étkezésnek az alapvető kérdése így hangzik:
-„mire van most szüksége?”
-„milyen étel erősít engem ma?”
A kínai tanítás szerint minden élőlény két ellentétes erőből épül fel. Az a két ellentétes erő a jin és a jang. A kínaiak a jin és a jang erőt hegyhez hasonlítják, melynek egyik fele árnyékban, másik fele napfényben fekszik. A napos oldal meleg, száraz és világos, ez a janghoz tartozik. Azok, akik gyakran fáznak, s nagy a meleg igényük, energia szempontjából jin állapotban vannak. Ők melegebb és szárazabb éghajlatú vidéken érzik jól magukat. A lobbanékony természetűek esetében viszont épp ellenkezőleg, a jang van túlsúlyban, ők az árnyas, nedves helyeken szeretnek felfrissülni.
Jin energiát adnak a hűsítő, nedves ételek, a jang-energiáról a száraz, melegséget nyújtó ételek gondoskodnak. Ételeink elkészítésének módjával-melegítéssel, szárítással vagy éppen hűtéssel és nedvesítéssel- mi magunk is befolyásolhatjuk, hogy táplálékunk mennyi jin-vagy jang-energiát adjon át számunkra
Jin vagy jang típusba tartozol?
Jin típusúak
- Gyakran szenvednek attól, hogy fáznak, hideg a kezük és a lábuk
- szeretik a meleg égtájakat és évszakokat
- szeretik a forró teát és levest
- gyakran szenvednek- különösen a nők- fáradtláb-érzésétől, a láb vizesedésétől
- gyakran érzik magukat fáradtnak, kedvetlennek, kimerültnek, kialvatlannak
A jin típusú embereknek célszerű előnybe részesíteni a főtt ételeket. A jang hangsúlyos étrend gyakran már néhány nap alatt megváltoztathatja a jinnel túlterhelt állapotot.
A nyers koszt kedvelői rövid ideig /3-4perc/ kevés vajon melegítsék át ételeiket serpenyőben közepes hőfokon. Szervezetünket úgy segíthetjük munkájában, ha fogyasztás előtt a gyümölcsöt és a zöldséget pár percig pároljuk. Így az értékes tápanyagok jelentős része megőrzi vitamin-és ásványanyag tartalmát. Eközben testünk melegen tartásával támogathatjuk működését, így elősegíthetjük a jang képződését. Szervezetünknek azzal segíthetünk, ha a zöldségféléket csíkokra, szeletekre vágva fogyasztjuk, és rövid ideig pároljuk. A jin típusúak hagyják leveseiket mindig lassan főni, és forrón fogyasszák.
Igyunk bőségesen forralt édesvizet.
Számos egészségügyi probléma orvosolható egyszerűen bőséges vízfogyasztással (bőrszárazság, a székrekedés, a fáradtság, a koncentrálóképesség hiánya, a fejfájás stb.) Szervezetünknek feltétlenül szüksége van vízre a sejtek méregtelenítéséhez és az idegrendszer harmonikus működéséhez. A víz friss legyen és jelentősebb ásványanyag-tartalom nélküli. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor forraljuk fel a csapvizet. 15 perc forralás után az edény alján fehér lerakodást figyelhetünk meg, ez a kicsapódott kalciumvegyületeknek köszönhető. Ezután a vizet édesnek fogjuk érezni, ez élénkít és átmelegít. Mivel a víz elősegíti az energia áramlását, így biztosítja, hogy a szervezet meg tudjon szabadulni a lerakódott szövetnedvtől és nyiroktól.
Óvatosan kell bánni a kávé, a tea és az alkohol fogyasztásával, mert ezek vízhajtó hatásúak, ezért nem biztosítják a kellő folyadékszükségletet.
Az ételek „jangosításával”, azaz olyan eljárások alkalmazásával, amely csökkenti az étel nedvességét, és fokozza melegét- lehet párolni vagy szárítani, átsütni, gőzölni, főzni, grillezni- jin típusú ételeket is fogyaszthatjuk bátran.
A jang típusúak számára táplálkozási tanácsokkal a következő részben foglalkozok.
természetgyógyász
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- yumeiho masszőr
- asztrológus
- grafológus