Cukorbetegség és súlycsökkentés
Néhány hasznos recept és életmód tanács mindazoknak, akik a fegyelmezett diétát és persze az elengedhetetlenül szükséges mozgást vállalva próbálnak megszabadulni felesleges kilóiktól.
Kezdjük a már sokaknál bevált praktikákkal:
1. Ne menjünk üres gyomorral bevásárolni, vagy vendégségbe, mert így különösen nehéz ellenállni a finom, hizlaló falatoknak!
2. Készítsünk bevásárlólistát, és csak az ezen szereplő dolgokat vegyük meg, lehetőleg olyan helyen, ahol tudjuk, hogy mit és hol találunk, mert a keresgélés közben sok kísértéssel találkozhatunk!
3. Minden étkezéshez igyunk egy pohár vizet! (Az ajánlott napi folyadékbevitel 1,5-2 liter.) Lehetőleg azonos időpontokban, 2,5-3 óránként étkezzünk!
4. Együnk lassan, minden apró falatot jól megrágva! Ahhoz, hogy éhségérzetünk hosszú távra csökkenjen, legalább 15-20 perc rágás szükséges!
5. Ne feledjük, a fogyás ideális üteme az első 1-2 hétben heti 1, utána heti fél kiló. Ennél gyorsabb fogyás esetén a tapasztalatok szerint az elért testtömeget nem sikerül megtartani, és következik visszahízás!
A sikeres fogyókúra érdekében tisztában kell lennünk a legfontosabb élelmiszerek szokásos mennyiségének energia- és szénhidráttartalmával. Táblázatunk ebben igyekszik segíteni.
Néhány fogyókúrás recept:
(A hozzávalókból 4 adagot készíthetünk)
Zöldbabos csirke
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 1 kg zöldbab, 5 dl sovány kefir, 10 dkg sajt, 2 dkg margarin, 3 evőkanál étolaj, só, bors, kakukkfű
Elkészítés: A csirkemellet csíkokra vágjuk, az olajon megpirítjuk, kis vízzel felöntve puhára pároljuk. Összekeverjük a főtt zöldbabbal, margarinozott hőálló tálba tesszük, meglocsoljuk a fűszerezett kefirrel, reszelt sajttal megszórjuk, előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt rózsaszínű lesz.
Tápanyagtartalom adagonként: 406 kcal energia, 23 g szénhidrát
Padlizsántorony
Hozzávalók: 80 dkg padlizsán, 4 db (40 dkg) paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg mozzarella sajt, 50 ml étolaj, só, bors, szerecsendió, bazsalikom
Elkészítés: a padlizsánt alaposan megmossuk, héjastól fél centi vastag szeletekre vágjuk, enyhén sózzuk, kicsit állni hagyjuk. A paradicsomot, a hagymát és a sajtot is vékony karikákra vágjuk. Az olajat összekeverjük a fűszerekkel. Egy tepsit kibélelünk fóliával, a hozzávalókból tornyot rakunk úgy, hogy közben a rétegeket megkenjük a fűszeres olajjal. Alul padlizsán, felül sajt legyen! Akkor lesz a legszebb, ha minden hozzávaló kétszer szerepel a toronyban. Ha átszúrjuk fogpiszkálóval, nem borul le. Előmelegített sütőben megsütjük.
Tápanyagtartalom adagonként: 325 kcal energia, 18 g szénhidrát
Virslisaláta
Hozzávalók: 4 db baromfivirsli, 40 dkg jégsaláta, 2 fej lilahagyma, 3 dl joghurt, 2 evőkanál ecetes torma, só, fehér bors
Elkészítés: a virslit megfőzzük, felkarikázzuk. A jégsalátát apróra tépkedjük, a lilahagymát nagyon apró kockára vágjuk. A joghurtot ízesítjük a fűszerekkel és a tormával és az alapanyagokhoz keverjük. Jól behűtjük.
Tápanyagtartalom adagonként: 265 kcal energia, 10 g szénhidrát
Forrás - Cukorbeteg Élet magazin (mcd.hu)
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- Bach virágterapeuta
- kineziológus
- yumeiho masszőr