Az idült gyomorhurut étrendje
Idült gyomorhurutnál panaszok esetén a folyékony-pépes diétát alkalmazzuk. Nyugalmi szakaszban a rost-, fűszer- és zsírszegény étrendet, ügyelve arra, hogy mind a mechanikus, mind a vegyi ingerektől óvjuk a gyomor nyálkahártyáját.
Ennek érdekében ügyeljünk az étel hőmérsékletére, a gyakori, kisebb mennyiségű étkezésekre és arra, hogy a beteg az ételt jól megrágva, lassan egyék. Figyelemmel kell lenni a gyomorsav-viszonyokra is.
Gyomorsavtúltengés esetén szintén rost- és fűszerszegénység a diéta jellemzője. Tartózkodjék a beteg a sok pörzsanyagot tartalmazó sültektől, füstölt vagy pácolt húsoktól. Az étrend minden-nap tartalmazza a savcsökkentő élelmiszerek valamelyikét. Sav-csökkentő hatással rendelkezik a tej, a tejszín, a lágy tojás, a keksz, a kétszersült, a burgonya, a dió, a mogyoró és a mandula.
Gyomorsavhiánynál a betegeknek lehetőleg ne adjunk nyers ételeket, mivel a gyomornedv csíraölő hatása kevésbé érvényesül. A beteg diétáját a finom felaprózás, kellő ideig tartó hőhatás és a gyenge fűszerezés jellemzi.
Olyan ételeket adjunk, amelyek serkentik a gyomorsav-elválasztást. Ilyenek az aludttej, joghurt, kefír, citrom, paradicsom, gyümölcslevek. Tartózkodni kell minden túlfűszerezett, jégbe hűtött vagy túl forró ételtől, italról. Az élvezeti szerek közül a gyengére főzött tea megengedett.
A feketekávé és az alkohol, mindenekelőtt a tömény italok, a gyomornyálkahártyát izgató hatásuk miatt károsak.
Forrás - Betegségek diétái 1998; SubRosa Kiadó
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- családállítás
- yumeiho masszőr
- Bach virágterapeuta