Az élet sója
Csukott szemmel, ezerből is megismeri bárki a sónak az ízét, azt viszont már korántsem ilyen egyszerű eldönteni, hogy megfelelő mennyiséget fogyasztunk e belőle. Az egészséges egyensúly megtalálása nehéz feladat, ebben próbálunk most segíteni.
Noha világszerte milliónyi, ízletesnél-ízletesebb ételt készítenek, elképesztő, hogy mind besorolható a négy alap ízkategória egyikébe, valamennyi savanyú, sós, édes vagy éppen keserű.
A sónak alapvető szerepe van abban, hogy érezzük az ételek ízét, hiszen jobban kiemelik azt, ezen felül persze fontos megemlíteni, hogy gyakran használjuk élelmiszerek tartósítására is. Mivel a só már rég óta elengedhetetlen összetevője mindennapi étkezéseinknek, könnyen okozhat egészségkárosodást túlzott használata. Mégis, adagolásának egészséges szinten tartása korántsem olyan nehéz, mint ahogy azt képzelnénk. Sőt, sokkal finomabbá varázsolhatjuk ételeinket néhány szabály betartása ellenére is.
Sóra pedig szükségünk van
Minden ezt cáfoló egészségkampány ellenére, tudni kell, hogy a só egy létfontosságú élelmiszer, mely tulajdonképpen nátrium és klorid keveréke. Leggyakrabban asztali sót használunk, de kedvelt változatok a tengeri, jódozott és őrlő malomban árusított sókristály változatok is, ezek íze valamicskét eltérhet, de a lényeg, a két összetevő ugyanaz.
A nátrium nélkülözhetetlen és lényeges ásvány, melynek fontos szerepe van a test vízegyensúlyának fenntartásában továbbá szabályozza az idegingereket és az izomösszehúsódásokat. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy túl sok nátrium fogyasztás más helytelen életmódbeli és táplálkozási tényezővel együtt (túlzott alkohol fogyásztás, dohányzás, kevés testmozgás) növelheti a magas vérnyomás betegség kialakulását.
Gyógyító erők
Természetesen okosan használva, a só, egészségre kifejezetten kedvő hatásokat is kifejthet. Például számos fejlőső országban használják jód pótlásra, ahol a jódhiány az egyébként megelőzhető, gyermekkorban kialalkuló szellemi fogyatékosság elsődleges oka, továbbá okozhat minden korosztály esetében golyvát (más néves strumát) és hipotireózist, ami a pajzsmirigy csökkentett működése.
Só házilag?
Előfordulhat, hogy valakit épp a fentebb említett magasvérnyomás betegés miatt sómentes diétára ítel az orvos, ilyenkor dönthetünk sópótlók használata mellet, de miért is ne készíthetnénk „sót” mi magunknak? Zöldfűszerektől egészen a hagyományos fűszereken át még a citrom és az ecet is remekül megállhatja a helyét, ha finom, teljes íz elérése a célunk.
Próbáljunk ki só helyett egy teáskanálnyi zöldfűszert, például bazsalikomot, petrezselymet, kaprot, oregánót vagy fűszerek közül cayenni borst vagy csemege paprikát, de citrom és lime karikák is helyettesíthetik a sót.
Készítsük el saját sópótlónkat. Keverjük össze kedvenc zöldfűszereinket frissen és öntsük egy légmentesen záró üveg tartóba. Ha pár riszszemet is teszünk a fűszerek közé, hosszabb ideig megőrzik frissességüket.
Persze az is segíthet, ha vásárláskor, mindig az alacsonyabb sótartalmú terméket választjuk.
Még egy fontos tanács: sose változtassunk étrendünkön drasztikusan, mindig adjunk időt érzékeinknek, hogy hozzászokjanak az új ízekhez, ezért apránként csökkentsük ételeink sózását.
Sós tények
A nyugat-európai országokban átlagosan 9 gramm a napi só fogyasztás, ez nagyjából duplája a Világ Egészségügyi Szervezete (WHO) által ajánlott mennyiségnek.
Só fogyasztásunk 75%-át adja a kenyér, leves, nass, gabonapelyhek, konyhakész és gyorséttermi ételek fogyasztása. A maradék 15% főzés közben, az ételek ízesítésekor és az asztali sózásokkor kerül a szervezetünkbe. Csupán 10% az, ami természetes módon van az ételekben.
A felnőtt lakosság egy negyede szenved magas vérnyomás betegségben. Közülük 30% nem is tud a betegségről, mert gyakran nem jelentkeznek tünetek.
Forrás - knorr.hu
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- Bach virágterapeuta
- asztrológus
- családállítás