Az alkoholmentes sör véd a rák ellen
Laboratóriumban végzett állatkísérletek során japán kutatók megállapították, hogy az alkoholmentes sör fogyasztása segíthet a rák megelőzésében. Ha a rákot okozó vegyi anyagoknak kitett egerek alkoholmentes sört is kaptak, májuk, tüdejük és veséjük 85 százalékkal kisebb mértékben károsodott, mint azoké, akik kontrollképpen vizet ittak.
A kutatók szerint az alkoholmentes sörnek lehetnek olyan összetevői, amelyek megakadályozzák, hogy a karcinogén anyagok a sejtekhez kötődjenek.
A tanulmány arra nem utal, hogy az alkoholtartalmú sörnek is ugyanilyen hatása lenne, mondja Szakae Arimoto-Kobajasi. – Az alkoholtartalmú sör fogyasztásának előnyeit és kockázatait még vizsgáljuk – mondta. Kobajasi szerint, ha az egereket a ráktól védő alkoholmentes sör tartalmát azonosítani lehetne, ételekhez és italokhoz adagolva csökkenthető lenne a rák kockázata.
Helen Shovelton, brit tüdőgyógyász szerint a kutatás eredményeit nem szabad úgy értelmezni, hogy az több alkohol fogyasztására ösztönözzön. – Nem bátorítanánk senkit, hogy rákmegelőzés céljából igyon több sört, mivel az alkohol bizonyíthatóan káros az egészségre. Bár Shovelton üdvözölte a tanulmányt, más kutatók már kevésbé lelkesedtek.
Mivel a sör igen bonyolult összetételű tápanyagokat tartalmaz, ez a tanulmány igen kis mértékben járul csak hozzá jelenlegi tudásunkhoz a tekintetben, hogy melyek a rák megelőzésében hasznos összetevők. Ráadásul egereken végezték, így a tanulmány következtetései direkt módon nem vonatkoztathatók az emberekre – állítja Lesley Walker, a brit rákkutató központ igazgatója.
A nyugati országokban az összes rák hat százalékát a súlyos alkoholfogyasztás okozza.
Forrás - NewsFox
Kapcsolódó
Hírek
Oktatás
- Bach virágterapeuta
- kineziológus
- családállítás