Alkoholizmus - Orvosok és borlovagok az egészséges borfogyasztásról
(MTI-Press) - A mértékletes borivás sokkal egészségesebb, mint az alkoholmentesség, vagy az alkoholizmus. Így összegezhető azoknak az előadásoknak az egyik fő tanulsága, amelyek az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának negyedszer megrendezett tudományos tanácskozásán elhangzottak. A témát illő helyszínen, a dunántúli borvidéken vitatták meg orvosok és borászok.
István Lajos nem csak világszerte elismert orvosprofesszor volt, hanem szenvedélyes lokálpatrióta is, ezért évekkel ezelőtt javasolta, hogy Szombathelyen és környékén találkozzanak rendszeresen a bor egészségügyi hatásaival foglalkozó doktorok és a bortermelésben kiváló szőlőművelők: tanulhatnak egymástól. Idén Szombathelyen negyedik alkalommal rendezték meg az Orvosi Bor Szimpóziumot.
Szollár Lajos előadásának címében idézte Gvadányi Józsefet, akinek Peleskei nótáriusát már évszázadokkal korábban a "magyar kúra", azaz szőlőjének tizenöt esztendős bora gyógyította.
Példák hangzottak el arról, hogy a híres magyar borok milyen betegségek kezelésére bizonyultak kiemelkedően hatásosnak, csillapítva a szülési fájdalomtól a gyomorpanaszig szinte mindenféle nyavalyát. A tokaji bor a magyar gyógyszerkönyvnek is becses tétele volt.
Mészáros G. László fontos tanulmányokat végzett az Egyesült Államokban. A bor, kiváltképp a vörösbor legfontosabb hatóanyagával, a rezveratrollal kapcsolatban sok, a nemzetközi szakirodalomban idézett adat ezekből a vizsgálatokból származik. A rezveratrol erélyes antioxidáns, gátolja szervezetünkben is a rozsdásodást, állatkisérletekben bizonyítottan fékezi a koszorúérbetegség kialakulását, a cukorbetegséget és hosszú életre ad lehetőséget.
Ami a laboratóriumi egereknek jó, az talán nekünk is hasznos. A gond az, hogy ha olyan mennyiségű rezveratrol adagot szeretnénk bejuttatni az emberi szervezetbe, ami egéren hatékonynak bizonyult, naponta ezer palack vörösbort kellene leereszteni a torkunkon.
Idén a borivás kedvező hatásai mellett több orvos tárgyalta a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit is. Fehér János, a kérdés kiváló szakértője ismertette az alkohol és a májzsugor összefüggéseit. Elhangzott, hogy sokan emlegetik a francia paradoxon jelenségét. Ennek lényege, hogy noha a francia konyha ma is gazdagon használ telített zsírokat, s a franciák koleszterin szintje meghaladja az európai átlagot, ennek ellenére ritkább a szívinfarktus, mint az várható volna. A paradoxon hívei szerint ez a vörösbor szívvédő hatása.
Az általában ilyenkor nem hangzik el, hogy Franciaországban kevesebb a koszorúérbetegség, viszont lényegesen gyakoribb az alkoholizmus következtében kialakuló májzsugor, mint több szomszédos országban. Erdélyi Kálmán referátuma pedig arról szólt, hogy az alkohol az arra érzékeny emberek szívét is súlyosan károsíthatja, fiatal korban bekövetkező, halálos szívritmuszavarokat okozva.
Tomcsányi János egy szerencsére nem végzetes, de orvosi fejtörést okozó, szívpanaszhoz vezető rosszullétet elemzett, amit alkohol váltott ki. Horváth Boldizsár ismertette a terhesség ideje alatt fogyasztott alkohol súlyos veszélyeit, az újszülöttek károsodásának kockázatát.
Németh Attila előadása: "ALKotó és ALKohol a magyar irodalomban" részletesen ismertette egy zseniális költő kórtörténetét. A fiatal művész sokat ivott, akkoriban naponta 60-70 cigarettát szívott, rendszeresen veronált szedett és sokat éjszakázott. A dráma hőse, Ady Endre megírta, hogy alkohol nélkül nem tud írni és Ferenczi Sándor, a zseniális pszichiáter 1913-ban már nem vállalta a kezelését, mert úgy ítélte meg, hogy ártana a költő zsenialitásának.
A házigazda, Tarján Jenő és munkatársai érdekes és folyamatban lévő tanulmányukról számoltak be, melyben vizsgálják a környékbeli borok érrendszeri hatását. Többszáz embert kérdeztek meg, korszerű, ultrahanggal működő műszeres mérésekkel nézték az erek állapotát. Egyértelműen igazolták, hogy az alkoholt soha nem ivókhoz képest a helybéli borokat mérsékelten fogyasztók szívének és ereinek állapota értékelhetően jobb.
Ezek az adatok jól egyeznek azokkal a nemzetközi eredményekkel, melyek szerint a rendszeres, elsősorban a főétkezésekhez kapcsolódó borivás jót tesz az egészségnek. Egy terjedelmes dán tanulmány 2000-ben bizonyította, hogy Koppenhágában a vörösbor híveiből fele annyian haltak meg szívbetegségben, mint azok közül, akik vagy alkoholmentesen éltek, vagy gyakorta "eláztak" a szesztől.
Pammer István, az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának konzulja bevezetőjében hangsúlyozta: a szimpózium legfőbb célja, hogy mind általánosabb legyen a borivásnak a kultúrája, ami ugyanakkor egészséges is. A bor gyógyszer is és vonatkozik rá, hogy a hatás az adagtól függ: megfelelő mennyiségben használ, de a dózis emelése már veszélyt jelent.
Matos Lajos áttekintette a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit, a kóros részegségtől a daganatos betegségekig. Összefoglalásként előadásának címét idézhetjük: "Jó bor is megárt, (h)a sok".
Forrás - MTI
Kapcsolódó
Hírek
- Alkohol, alkoholizmus
- Alkoholizmus - Alkoholbetegek gyógyulása
- A szoptatás összefügg a felnőttkori alkoholizmussal
- Alkoholizmus - Orvosok és borlovagok az egészséges borfogyasztásról
- Ne sérts meg, igyál velem még egy utolsó felest!
- Egy kevés alkohol jót tesz a csontoknak
- A filmek hatása a fiatalok alkoholfogyasztására
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- yumeiho masszőr
- családállítás
- grafológus