Pikkelysömör ellen a helyes táplálkozással
A psoriázis (pikkelysömör) egy elég súlyos bőrbetegség, amely nem csak a bőrt, de gyakran a körmöket és izületeket is érinti. Tehát a megjelenési formája és mértéke is különböző. A pikkelysömör betegség genetikai okokra vezethető vissza, a veleszületett hajlam mellett, környezeti tényezők is fontos szerepet kapnak a kialakulásában. Az ételek és italokban felhalmozott káros anyagok, a dohányzás, az elhízás és a stressz, mint külső faktor hozzájárul a pikkelysömör tüneteinek kialakulásához. A pikkelysömörben szenvedőket nagyon megviseli az állandó erős viszketés, egyéniségük megváltozik negatív irányba, mert kerülik a nyilvánosságot.
A pikkelysömör napjainkban még véglegesen nem gyógyítható, de a tünetmentesség elérhető, ha oda figyelnek az étkezésre,” tudatosan egészségesre kell etetni magukat.”
Válogassunk az ételek között!
Az élelmiszerek bőséges kínálatából ki kell választani azokat, amelyek a betegség tüneteinek enyhítésében segítenek, csak a jó minőségű táplálékokat szabad fogyasztani, kerülni kell a káros anyagokat, minden mesterséges adalékanyagot és minden E210-213-ig jelzést tartalmazó élelmiszer fogyasztását, ezek a benzoesavat és annak sóit jelölik.
A túlzottan sok állati fehérjék fogyasztása, vagy éppen a teljes kiiktatása az étrendből, ugyanúgy gátolja a máj méregtelenítő képességét, mint a túl sok szójatermék fogyasztása. Ugyanis az állati fehérjékben található aminosavak összetétele közelebb áll az emberi anyagcsere során felépített fehérjékhez, mint a növényi aminosavak összetétele.
Fontos tehát, a húsok fogyasztása, hasznos a főtt birka, marha, vadhúsok, borjú és szárnyas húsok, a lóhústermékek, mivel azokban magas a glikogéntartalom, kecsketej, kecske tejtermékek és a szárnyas húsok. Fehérjeforrás még a sörélesztő, legalább naponta 3 evőkanállal fogyasztani, mert sok benne a B-vitamin. De nagyon fontos a friss halhúsok fogyasztása is, busa, lazac, makréla, tőkehal, amur, harcsa, heringfélék. Legalább más naponta kell enni, így a szervezet A és D-vitamin szükségletét biztosítja.
Támogatnunk kell májunk méregtelenítő folyamatait
Az algafélék elsősorban vízben élő növények, fontos táplálék kiegészítők, értékes fehérjék, de ásványi anyag és vitamin forrásként is jelentősek, sokféle és nagy mennyiségű vitamint tartalmaznak. Ugyanakkor a pikkelysömör tüneteinek elmulasztásában is meghatározó szerepük van.
A máj méregtelenítő funkciója mellett, anyagcsere folyamatokban fontos szerepet tölt be (szénhidrát, fehérje és lipid anyagcsere). Szabályozza a szervezet só és víz háztartását, a nemi hormonok termelődését, salakanyagok kiválasztását, az epe termelését. Emellett a nitrogéntartalmú fehérje maradványokat, carbamiddá alakítja, amelyet a vese választ ki. Tehát a máj regenerálásában a fehérjeszint elengedhetetlen, viszont az olyan táplálékok fogyasztása is nélkülözhetetlen, amelyek az egészséges anyagcserét biztosítják és támogatják a máj tisztító, méregtelenítő folyamatait. Többek között a zöldségek, a sárgarépa, petrezselyem gyökere és zöldje, a cékla és levele, cikória, articsóka, a zeller gumója és levele, retekfélék, uborkafélék.
Zöldségek és gyümölcsök
A káposztafélék jelentőségét külön ki kell emelni a pikkelysömör tünetmentességének elérésében. A káposzták serkentőleg hatnak az emésztésre, amellett fontos ásványi anyag és vitaminforrások is. Immunrendszert erősíti a karalábé, kelkáposzta, karotin forrásként fontos a brokkoli, bimbós kel. A leveles káposzták közül a piros káposzta és kínai kel.
Fogyasztani kell még a spárgát, amiben sok az E vitamin, a feketegyökér és a padlizsán, valamint a héj nélküli tökmag. Nélkülözhetetlen a búzacsira és szójacsira, zsázsa.
Gyümölcsök közül a citromhéjastól, a piros bogyós gyümölcsök, mint a fekete ribizli, fekete szeder, fekete áfonya.
Tisztító hatású E vitamin, réz és cinkforrás a fokhagyma, amelyet tejfölösen tormaszószban is lehet fogyasztani, vagy túróba, tejfölbe keverve. De húsok pácolására, uborka vagy paradicsomsalátába.
Fontos még a friss hagyma, póréhagyma, metélőhagyma zöld részeivel együtt való fogyasztása. Ha háromhetente legalább egy gumó csicsókát nyersen fogyasztunk, a szénhidrát anyagcserét serkentjük vele.
Kerüljük az ételekben található vegyszereket!
Bárhol vásárolunk friss zöldséget, gyümölcsöt, felhasználás előtt mindig alaposan meg kell mosni, majd mosás után pár óráig célszerű levelestől friss vízben tartani, mert így a benn maradó vegyszerek, permetezőszerek, kiválasztódnak. Felhasználás előtt ismét ajánlott megmosni.
Kerüljünk minden mesterséges élelmiszert. Teljes magvakat és őrleményüket fogyasszunk. Kitűnő tápanyagforrás a hajdina, köles, kukorica, pitypanggyökér és levele, tyúkhúr saláta.
Mesterséges összetételű táplálékok nélkül
A funkcionális élelmiszerek nem töltenek be olyan pozitív hatást a máj regenerálásában és a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében, mint a természetes élelmiszerek. Ugyanis a bőrbetegség tünetek kialakulását az okozza, hogy életfontos anyagok teljesen hiányoznak vagy minimális mennyiségben jutnak be a szervezetbe, így a hasznosításuk sem megfelelő. A mesterséges táplálékokból hiányzik a természetes környezet, ami elősegítené a bennük lévő értékes anyagok hasznosítását. Ezért a mesterséges élelmiszereket ki kell hagyni az étrendből, mert az ételfestékek allergiát okoznak, főleg akkor, amikor benzoátokkal (E210-E213) együttesen alkalmazzák őket.
Emellett kúraszerűen almaecetet kell fogyasztani, valamint olyan fűszereket, amelyek az anyagcserét frissítik. Ilyen a nyers vagy szárított gyömbér, tárkony, bazsalikom, borsikafű, sáfrányos szeklice, medvehagyma, pitypang gyökér tea.
Kapcsolódó
Hírek
- A zöld tea gyógyítja a pikkelysömört?
- Pikkelysömör (psoriasis)
- Legyünk óvatosak az Interneten kínált pikkelysömör gyógyszereket illetően.
- Mi a pikkelysömör?
- A genetikai és környezeti hatások együttesen növelik a pikkelysömör rizikóját
- Molekulák felelősek a pikkelysömör kialakulásáért?
- Néhány új adat a pikkelysömörről
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- kineziológus
- asztrológus
- Bach virágterapeuta