Meglepné, ha azt hallaná, a só az élet alapja?
Hogy az emberi szervezet számára legalább olyan fontos, mint a víz, és számos betegség gyógyítására is alkalmas?
Egyre többen próbálnak meg egészségesen élni és étkezni, kínosan ügyelve az elfogyasztott ételek minőségére. Éppen ezért az sem mindegy, milyen só kerül az asztalra!
Az emberi test körülbelül 5-7 g közötti só mennyiséget képes a vesén keresztül kiválasztani. A fennmaradó mennyiséget a szervezet megpróbálja ártalmatlanítani, mégpedig úgy, hogy a nátrium-kloridot vízmolekulák zárják körül, ionizálással semlegesítve azt. Ehhez a folyamathoz azonban vízre van szükség, amely sejtjeinkből származik.
Ráadásul az étkezéshez használt konyhasó káliumtartalma is sokkal nagyobb a kívánatosnál - a túlzott káliumbevitel felborítja a szervezet ionegyensúlyát, csökkenti a veseműködést, ezáltal folyadék-visszatartást és méregtelenítési problémákat okoz, megzavarja az idegrendszer és a szív működését, ritmuszavart kelt, valamint általános meszesedést és csontritkulást okoz.
A felsorolást sokáig lehetne folytatni, azonban tény, hogy az európai ember átlagos napi só fogyasztása 12-20 g, míg a szervezet számára 0,2 g is elegendő lenne az egészséges működéshez. Mindezen ijesztő tények ellenére tény, hogy só nélkül az agy nem lenne képes egyetlen gondolat megformálására sem, mert az idegrostok csak akkor képesek az impulzusok továbbítására, ha a sóban lévő elemek - a kálium és a nátrium - jelen vannak.
Ugyanakkor a szervezet egészségének megőrzéséhez nem elég, ha mindössze kevesebb sót fogyasztunk, annak minőségére is ügyelni kell!
A régóta egészségesnek tartott jódozott vagy fluorral dúsított sóról a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a szervezet nem képes ezeket a vegyületeket mesterséges formában beépíteni az anyagcserébe, vagyis ily módon nem kerül több jód vagy fluor a szervezetbe. A tengeri só egészséges voltát is megkérdőjelezik az egyre nagyobb méreteket öltő környezetszennyezés miatt: tény, szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne lennének hangosak a híradások egy-egy olajszállító hajó katasztrófájától.
Kristály só
Pakisztánban, a 3000 méter magas Karakórum hegységben bányásszák azt a 250 millió éves kristály sót, amely az emberi szervezet számára a legegészségesebb, ugyanis olyan elemeket tartalmaz, melyek elengedhetetlenek annak működéséhez.
A kristálysó abban különbözik a konyhasótól, hogy a nátrium-kloridon kívül még további 82 elemet tartalmaz - magyarul, a konyhasó mindössze nátrium-kloridra redukált állapotában kerül fogyasztásra. Kutatási adatok bizonyítják, hogy a világ só termelésének 93%-át ipari célokra használják: például mosószer, műanyag és PVC gyártására, amelyhez NaCl-ra van szükség, de szinte nincs olyan késztermék sem, amely ne tartalmazna NaCl-ot mint tartósítószert.
A természetes, tiszta kristály só csak szórványosan fordul elő, főként azért, mert kifejtése során kb. százszoros mennyiségű kősót kell kibányászni az értékes kristálysó megszerzéséhez. Ráadásul természetes tulajdonságainak megőrzéséhez kézzel való kifejtés és szortírozás szükséges. A természetes kristály só nem gyógyszer, hanem a szó igazi értelmében élelmiszer. Különleges képességein keresztül energiaadó, kiegyenlítő, semlegesítő és salaktalanító hatású.
Forrás - gastroyal.hu
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- grafológus
- asztrológus
- Bach virágterapeuta