Cukorbetegség, 2-es típusú (nem inzulinfüggő diabetes)
Mit tehet Ön:
Milyen tényezők növelik a 2-es típusú diabetes előfordulási kockázatát?
- 55 év ill. afeletti életkor,
- Túlsúly, elhízás,
- A diabetes családi halmozódása (pl. szülő, testvér),
- Etnikai tényező: Ázsiában, az Indiai-szubkontinensen, csendes-óceáni területeken gyakoribb,
- Nőgyógyászati betegség (PCO, policisztás ovarium szindróma) és elhízás együttes jelenléte,
- Terhesség alatti ún. gesztációs diabetes megléte,
- Határérték- (enyhén emelkedett) vércukorszint, valamint
- Szívroham, szívbetegség, magas vérnyomás.
Egészséges táplálkozás a vércukorszint csökkentésére
A vércukorszintet befolyásolja:
- a táplálék minősége,
- az étkezés időpontja,
- az elfogyaszott mennyiség,
- a napi fizikai akitivitás, mozgás,
- a gyógyszerek, az inzulinadás.
A túlzottan nagy mennyiségű étkezés jelentősen megemelheti a vércukorszintet. Az étkezés nélküli alkoholfogyasztás viszont igen alacsony vércukorszintet eredményezhet. Ha a beteg nem veszi be a tablettákat, vagy nem előírás szerint adja be magának az inzulint, a vércukorszint el fog térni a normális értékektől.
Milyen módon, milyen módszerekkel érhetjük el a relatíve stabil, és normális vércukorszintet?
- Étkezzünk minden nap azonos időközönként,
- minden nap kb. azonos mennyiségű táplálékot fogyasszunk,
- tudjuk, hogy melyik élelmiszer mennyi szénhidrátot, zsírt és fehérjét tartalmaz,
- ismerjük meg az élelmiszerek szénhidrátokra vonatkozó glikémiás indexét (GI). Az alacsony GI-értékű élelmiszerek a vércukorszintet is alacsony értéken képesek tartani,
- minden étkezésben legyen szénhidrát is, egyenletesen osszuk szét a napi "adagot",
- ne hagyjunk ki étkezést,
- kerüljük a magas cukortartalmú süteményeket, édes üdítőket,
- a fizikai terhelés lehetőleg minden nap legyen hasonló mértékű,
- gyógyszereinket is minden nap azonos időszakban vegyük be.
Mi a glikémiás index?
A glikémiás index (GI) 0-100-ig terjedő értékekben adja meg, hogy az ételek milyen gyorsan emelik a vércukorszintet az adott étkezést követően. Minden étel ezen jellemzőjét a glukózhoz mérjük, tehát az a 100-as érték (hiszen glukózfogyasztás után emelkedik leggyorsabban a vércukorszint).
Az alacsony GI értékkel bíró ételek (alma, őszibarack, cseresznyeteljes kiőrlésű kenyér, zabkása, korpa, borsó, bab, lencse, diófélék, tej, joghurt) lassan szívódnak fel, és lassan-, a magas GI értékű táplálékok (üdítők, fehér kenyér, zabpehely, burgonya, méz) viszont gyorsan emelik a vércukorszintet. Alacsony GI értékű táplálékok fogyasztása cukorbetegeknek hasznos, mivel a nagy vércukorszint-ingadozások így elkerülhetőek. Általában mondható, hogy a nyersanyagok, nem feldolgozott élelmiszerek GI értéke alacsony, ellentétben a magas GI indexű, félkész- ill. készételekkel.
Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, ételek javítják a szervezetben az inzulin-érzékenységet is, segítik a koleszterinszint- és egyéb zsírok csökkentését, segítenek a normális testsúly fenntartásában, megőrzésében.
Alkohol és vércukorszint
A diabeteses beteg ne fogyasszon alkoholt éhgyomorra. A máj ebben az esetben fokozott igénybevételnek kitett: az alkohol metabolizálása miatt nem képes a véráramba juttatni a glukózt a vércukorszint normalizálása érdekében. Mivel az elsődleges funkciója ez esetben az alkohol lebontása, tehát a vércukorszint-korrigálás nem történik meg, ezáltal igen alacsony vércukorértékek jönnek létre, és kailakul a hipoglikémia jelensége.
Mit tehet az orvos:
A 2-es típusú diabetes kezelésének célja a vércukorszint csökkentése. Első megközelítésben elegendő lehet az életmódváltoztatás, az egészséges táplálkozás, a testsúlycsökkentés és a megfelelő mennyiségű fizikai terhelés a vércukorszint csökkentésére.
Ha az életmódi változtatás nem elegendő, kezelőorvosa felírhat Önnek különbőző típusú vércukorszint-csökkentő tablettákat. Egyesek úgy működnek, hogy a hasnyálmirigy inzulin termelését serkentik, mások a szervezet inzulin-érzékenységét fokozzák, ismét mások pedig csökkenti a májban kiválasztott glukóz mennyiségét. Az orvos felírhat kombinált készítményt, ill. két, más hatásmechanizmusú szer együttadását is javasolhatja a vércukorszint kellő mértékű csökkentésének elérésére.
Egyes esetekben az orvos javasolhatja, hogy a szájon kersztüli gyógyszerelés mellett inzulinkezelést is kezdjenek. Ez akkor választandó, ha a tablettákkal nem lehet kellő eredményt elérni a vércukorszint-csökkentés terén. Néhány év után bizonyos betegekben már szükséges lehet az inzulin-kiegészítés, mivel a pankreász már nem termeli többet.
Az egészséges táplálkozás, a testsúlycsökkentés és a vércukorszint-csökkentő tabletták szedése elegendő lehet, és nem igényli az inzulinkezelés bevezetését. Ezzrel ellentéebn, csak a tabletták szedése, bármely életmódi változtatás nélkül, biztosan kevés lesz, és néhány év múlva szükségessé válhat az inuzlinadás is.
A fennálló magas vérnyomás és magas koleszterinszint csökkentése, kezelése is fontos, és nem nélküözhető. A normális szinten tartott testsúly, a megfelelő fizikai aktivitás, és az egészséges táplálkozás segíthet abban, hogy e két utóbbi betegség gyógyszeres kezelése mérsékelhető legyen.
Megelőzés:
Ha vér cukorszintje enyhén emelkedett, néhány intézkedéssel megelőzhető, vagy legalábbis lassítható a 2-es típusú diabetes kialakulása. Bizonyos életmód tényezők változtatása helyreállíthatja a vércukorszintet, így elkerülhetővé válik - nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása - hanem a szívet, és az érrendszert érintő következményes károsodások fellépése is.
A túlsúly, főként a deréktáji súlytöbblet és a zsírszövet felhalmozódása hozzájárulhat az inzulin-rezisztencia kialakulásához. 5-7%-os testsúlycsökkentés, és a fizikai aktivitás növelése (naponta kb. 30 perc közepes mértékű fizikai terheléssel) már segíthet túlsúlyos, diabetes-megelőző állapotban lévő embereknél is. Megelőzheti a glukóz-intolerancia és a betegség kialakulását. Rostokban gazdag diéta, amelyben 30%-nál kevesebb a zsírokból-, valamint 10%-nál kevesebb a telített zsírokból származó energia, illetve az alacsony glikémiás indexű ételek - szintén segíthetnek ebben.
A glukózszintet csökkentő kezelés is lassíthatja, ill. akár meg is előzheti, csökkent glukóz-toleranciájú egyénekben a diabetes kialakulását.
Forrás - Egészségkalauz.hu
Kapcsolódó
Hírek
- Epebántalmak megelőzése, kezelése gyógynövényekkel
- Az ínhüvelygyulladás gyógyítása
- Mondd a számod, elárulom, ki vagy! - Numerológia
- 5 ok, amikor a szeretkezés lehetetlen
- Hogyan tudták őseink elkerülni a rákot?
- Monogram-numerológia - a kezdőbetűk jelentősége
- Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése
Oktatás
- grafológus
- yumeiho masszőr
- kineziológus